Met open oog: Pronken met andermans veren.

Diny Heidenrijk hoeft Salland niet uit om te genieten van de natuur. Want mooier dan hier wordt het niet ;) Wat een geluk voor ons dat ze vaak een fototoestel bij haar heeft op haar tochten.

Interessant? Deel het artikel

© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk

Heel sierlijk en geluidloos landt er een klein vogelveertje op mijn boek dat ik in de tuin aan het lezen ben.  Als ik op kijk kan ik niet ontdekken wie dat heeft verloren. Het is teer, wit en donsachtig. Er schiet me een opmerking van een kennis te binnen die zei: “Als er een veertje bij je terechtkomt dan is er een engel langs geweest”. Tja, een mooie gedachte als je dat gelooft……

Gisteren was ik vroeg uit de veren en maakte ik een wandeling in het park. Daar zag ik veel veren liggen maar ook veel ganzen en eenden. De Nijlganzen waren druk bezig met een gezamenlijke veer poetssessie. De snavels bewogen zich driftig tussen en onder de vleugels. Zo nu en dan rekte een gans zich uit en werd er flink met de vleugels gewapperd waarbij veertjes vrolijk rondstoven. Een eindje verder onder een grote eik lag een flinke bult veren. Nou daar heeft vast een sperwer zijn prooi geslagen was mijn gedachte. Die hebben elkaar in de veren gezeten dus. Daar zag ik toch echt niets engelachtigs aan.  Langs het voetpad vond ik een lange witte veer met een zwarte rand en er naast ook een klein veertje dat donkerblauw en groenig glansde. Van een ekster waarschijnlijk en ik pakte het kleine veertje op, mooi voor mijn kleine verzameling in het tuinhuisje.

Vroeger droegen de vrouwen meestal een hoed en het was een tijdlang mode om die te versieren met vogelveren. Veren, liefst zo lang mogelijk of met veel kleuren. Pronken met andermans veren zogezegd.. Rijke dames konden zich dure veren uit het buitenland veroorloven van o.a. kolibrie, struisvogel, goudvink en zilverreiger. Wie minder geld te besteden had moest het doen met inlandse veren van fazanten, pauwen of sternen. Dit kostte massa’s vogels het leven. Zo is in Engeland de wielewaal totaal uitgeroeid voor zijn knalgele verenpak! Dat is te gek voor woorden eigenlijk…                                                                          Gelukkig kwam er protest en werd de ‘Bond ter Bestrijding eener Gruwelmode’ opgericht een voorloper van wat we nu kennen als de vogelbescherming.

In mijn fotoarchief vond ik meerdere foto’s van veertjes die ik onderweg hier en daar tegenkwam en fotografeerde. Achtergelaten door een vogel, maar een vogel zijn veren áfnemen, komt hoop ik vandaag de dag niet meer voor…

© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk
© Diny Heidenrijk

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *