Ze staan weer in bloei! Wat een beauty’s. Elk jaar wanneer de eerste kleine gespreide groene bladsprietjes de kop op steken in de tuin volg ik met grote interesse hun groei die in elke fase erg mooi is: papavers!
Ik weet nooit waar ze precies zullen verschijnen want ze zaaien zichzelf uit. Natuurlijk verzamel ikzelf ook wel zaad en ruil ik met wat kennissen zaadjes van andere soorten en kleuren. Maar je moet maar afwachten of ze in het volgende voorjaar inderdaad aanslaan.
Ik ga de groei van de papaver nudicaule ‘Prinzessin Viktoria Louis’, een Japanse klaproos, fotograferen. De kleine sprietjes worden al snel een forse steel met lange bladeren die om en om gerangschikt staan om de stengel. En ik begin met foto’s maken als de eerste dikke behaarde knoppen zich aandienen. Je ziet in het hart van de knop al een eerste begin van de bloemblaadjes die zich aan het ontwikkelen zijn. Elke dag sta ik met mijn camera bij de plant en zo volg ik het ontluiken van de knop. De tere roze bloemblaadjes komen gekreukeld uit de groene beschermbladeren en ontvouwen zich tot een prachtige grote bloem. De ragdunne bloemblaadjes lijken wel van zijde en zijn zelfs doorschijnend.
In het hart van de bloem staat een dikke groene stamper met een donker petje op. Lange zwart paarse meeldraden staan er fier omheen. Wat later verkleuren het petje en de meeldraden naar karmozijnrood en binnenin rijpen de zaadjes. Dan laten de bloemblaadjes een voor een los en blijft er een decoratieve zaadbol over. Wanneer de zaadjes rijp zijn komen er onder het petje kleine openingen waaruit het zaad op de grond kan vallen. Een paar jaar geleden zag ik eens een rosse woelmuis tegen een klaproos stengel opklauteren en de zaadjes uit de bol verzamelen!
De zaadjes worden maanzaad genoemd en zitten op broodjes en koekjes. Maar er wordt ook een papaversoort (Somniferum) gekweekt waarvan uit het sap van de (slaap)bol al eeuwenlang opium en heroïne wordt gewonnen. In de geneesmiddelen industrie wordt het gebruikt voor pijnstillers. Een geneeskrachtige maar verslavende plant dus.
De papaver, ook klaproos genoemd, is een symbool voor troost maar ook voor de dodenherdenking (poppy’s). Dit naar aanleiding van de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de eerste Wereldoorlog rood kleurden van de klaprozen, beschreven in het beroemde vers van John McCrae: In Flanders fields the popppy’s grow.
Papaver, klaproos, poppy, een mooie speciale bloem…