Met open oog: prachtige nachtvorst

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) nachtvorst
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Mooi, er is nachtvorst voorspeld! Daar ben ik al heel blij om in deze tot nu toe kwakkelwinter. Geregeld hoor ik de weerman zeggen: “Het blijft zacht voor de tijd van het jaar”. Maar morgenvroeg zullen we bij het tijdig opstaan een winterse look hebben…. Ons plan: een tochtje naar de IJssel.

Door Diny Heidenrijk

Het is fris en het gras in de uiterwaarden ziet er wit berijpt uit. Evenals de takken van bomen en struiken. Het IJssellandschap blijft me boeien en is nu extra fotogeniek. Vanaf de dijk maak ik foto’s. Daarna gaan we een eindje lopen door de Duursche Waarden. Ffffrrrt….zo zeg, we schrikken op: opeens vliegt er een wolk van geel zwarte vleugeltjes en een rode flits omhoog. Fffrrrt…, klinkt het, een soort zoevend geluid… Oh, kijk nou toch eens, het zijn tientallen puttertjes die het struweel afstruinen voor plantenzaden van o.a. distels, teunisbloemen en kaardenborstels. Jongens, dat is een fraai gezicht! En wat veel bij elkaar!

Ik las kortgeleden in de krant dat men in de uiterwaarden langs de IJssel aan maaibeleid gaat doen: in gedeeltes maaien zodat er steeds voor insecten voldoende te eten valt. Als ze dan ook nog de uitgebloeide planten en kruiden voor een deel of langs de randen de hele winter zouden laten staan, komen er geheid verschillende soorten vogels op af. De bloemranden langs de weilanden weten ze inmiddels ook te vinden op zoek naar zaden. De puttertjes die we hier zien worden ook wel distelvinken genoemd want ze zijn verzot op distelzaden. In de winter vind je ze echter ook in elzen, berkenbomen en lariksen; ik heb ze zelfs op mijn eigen tuintafel en bij de voerkoker smullend van de zonnepitten gespot.

Er staan hier veel struiken van de wilde roos, vol met rood oranje bottels. We zien merels, sijzen, groenlingen en mezen die daar op af komen. Voor ons zijn deze bottels erg gezond omdat ze veel vitamine C bevatten maar dat geldt net zo goed voor onze gevederde vrienden. Die wachten het liefst tot er een vorst over heen is gegaan omdat de bottels dan zoeter smaken. Ja ja, het zijn wel kenners en fijnproevers. Ikzelf heb er wel eens jam van gemaakt maar dat is een heel werk. Ik laat ze dus mooi staan en gun ze aan de vogels.

Tevreden zoeken we de auto weer op en hopen op meer van die nachtvorsten….

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.