Met open oog: Pluizenbol op hoge pootjes

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) grutto
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Bloeiende witte krentenstruiken zien we om ons heen. De rode meidoorns staan op springen. “Het is hier op het platteland lentefeest” constateert Diny Heidenrijk als we op pad zijn om de natuur te fotograferen. De sleedoorn en de wilde kers zijn al weer uitgebloeid en zo volgt de een na de andere bloeicyclus elkaar op. “Mei heet niet voor niets bloeimaand.”

Door Diny Heidenrijk

Kijk, de brem pronken met zijn gele bloemen. Langs de slootranden stralen de pollen gele dotters en schieten de grijsgroene puntige bladeren van de lissen en lisdodden omhoog. Overal bij de boerderijen staan de fruitbomen nu in bloei, appel- en perenbomen. De kersen- en pruimenbomen, vroege bloeiers, hebben echter veel te lijden gehad van de nachtvorsten vorige maand.

April was heel zuinig met warme dagen en gul met erg koude nachten en dat vertaalde zich in de natuur in een latere groei en bloei van de flora. Bijen, vlinders en andere insecten moesten daardoor langer wachten op bloemen maar nu is het toch zo ver. Weilanden vol met paardenbloemen en pinksterbloemen die allerlei kriebelbeestjes lokken. In de bermen bloeit overal fluitenkruid en laag op de grond plakkaten van het witte hoornkruid met kleine openstaande bloemetjes waar omheen ik oranje tip vlindertjes zie fladderen.

Hé zie daar, een grutto op een paaltje langs het weiland. Hij hipt op en met een luid “utto utto” geluid vliegt hij over onze hoofden. Is dit verdedigingsgedrag? Hij gaat een eindje verder op de grond heen en weer dribbelen en blijft roepen. Het lijkt of hij ons wil verleiden om naar hem toe te komen, dus weg te lokken van de plek waar we nu staan. Is daar wat te zien dan? Ik speur langs de rand van de wei waar het gras nu al best hoog staat. En ja hoor, daar loopt moeder grutto en ik zie een kleine pluizenbol op hoge pootjes achter haar aan lopen! Het jonkie scharrelt heen en weer en pikt zo nu en dan in de grond. Moedervogel laat haar grut zien hoe je insecten kunt vangen en waar je moet zoeken. Volgens mij zijn er nog meer kleintjes want ik zie het gras regelmatig flink bewegen maar ze laten zich niet echt goed zien. Zo gauw ik een foto heb gemaakt stappen we weer op en laten we dit jonge gezinnetje verder met rust.

Als we een eindje verder omkijken zit vader grutto weer op zijn uitkijk paaltje en houdt alles opnieuw goed in de gaten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.