Omdat het overdag zonnig en warm is en er vaak weinig wind staat kan het ’s nachts flink afkoelen waardoor er ’s morgens mist en nevels kunnen ontstaan. Een combinatie die de (hobby) fotograaf niet kan weerstaan en dus zijn dat heel geschikte dagen om op pad te gaan!
De term Indian Summer komt (zoals veel dingen) over uit de Verenigde Staten. Daar hebben ze er een paar theorieën over waar die term vandaan zou kunnen komen. Een van de verklaringen is dat de Indianen tijdens zo’n periode graag op jacht gingen omdat de dieren dan actiever waren door het warme weer. Bovendien was het in de vroege frisse morgen vaak nog mistig zodat de Indianen ongemerkt dichtbij konden komen voordat ze werden gespot door de dieren.
Een andere verklaring gaat niet uit van Indianen maar uit van de Indische Oceaan. In de herfst was het weer op zee vaak rustig. Dus was dat een goede periode voor de koopvaardijschepen om over de Atlantische Oceaan, rond Kaap de Goede Hoop en via de Indische Oceaan al zeilend over te steken naar Indië (Indonesië).
Maar ook in Nederland hebben we voor dit soort weer een eigen woord: ‘Oudewijvenzomer’. Deze term verwees naar oude vrouwen en spinnen. (Vroeger werden vrouwen namelijk wijven genoemd). Wanneer het in de nazomer rustig weer is maken spinnen lange draden die ’s morgens extra opvallen doordat dauw en mist er druppels aan hebben gehangen. Men dacht vroeger dat die mooie draden de haren van godinnen of vrouwelijke watergeesten waren die ze ’s nachts hadden verloren.
Een andere verklaring is dat wapperende spinnenwebben vol dauw- en mistdruppels in de herfst doen denken aan de grijze lange haren van oude vrouwen (wijven). En zo komen wij aan het woord ‘Oudewijvenzomer’ dat vandaag de dag nog wel in gebruik is.
Welk woord je ook gebruikt voor dit soort mooie herfstdagen, ik heb er dit jaar weer van genoten!