Met open oog: oogsttijd langs de weg

Interessant? Deel het artikel

knotwilgen
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Door Diny Heidenrijk

Dikke modderige bandensporen komen vanaf het land de smalle weg op. Aha, hier heeft een hakselaar duidelijk zijn werk weer gedaan: de maïs is in kleine stukjes gesneden, verhakseld en gekneusd, kortom hier is geoogst! De boer heeft de buit binnen, of beter gezegd eronder (ingekuild). De akker ziet er kaal uit zo met al die stoppels die achter blijven als mest voor een volgende oogst.

Het was een maïsjaar met hobbels hoorde ik van een boer. In het afgelopen regenachtige voorjaar kon de boer eerst niet zaaien omdat het land te nat was. Bovendien bleef het lang te koud voor de maïs om goed te groeien. De hele natuur was dit jaar een paar weken later. Gelukkig heeft het zich hersteld en zette ook de maïs wat later een groeispurt in. Een aantal boeren moesten echter wel over- of bijzaaien omdat hongerige roeken en kraaien de zaden opvraten omdat zij door het koude weer moeilijk aan ander eten wisten te komen.

Dikke eikel

Kijk die knotwilgen daar, het blad begint nu flink te kleuren en al te vallen. We zitten midden in de herfst. Het is overal oogsttijd want de eikels, beukennootjes, hazelnoten en kastanjes liggen voor het oprapen onder de bomen en struiken. Hup, daar gaat een gaai met een dikke eikel in z’n snavel. Hij zal er deze herfst wel 8000 verzamelen, verstoppen en vele niet terugvinden van de winter. Dé kans voor de eik om zaailingen te krijgen.

Als ik bij een boerderij een platte wagen met kalebassen en pompoenen zie stap ik even af. Hmm pompoensoep, dat lijkt me wel wat voor morgen. Ik zoek een mooie uit en terwijl ik verder fiets ga ik even na of ik alle ingrediënten daarvoor in huis heb. Anders op de terugweg even langs de supermarkt.

Karretje met uien

Deze boer hier heeft ook gerooid; er ligt een hoge stapel zanderige bieten op de kopse kant van het veld. En een eindje verderop staat een karretje met uien. 3 kilo voor €2,00, lees ik op een stuk karton. Die kan ik niet laten liggen. Bij herfst horen stoofpotjes en daar heb ik vaak uien voor nodig. En die paar zakjes met walnoten neem ik ook mee voor onze ‘huiseekhoorns’ Knabbel en Babbel. Blij met het kleingeld dat ik altijd meeneem als ik op struintocht ga, stop ik het afgepaste bedrag in een gedeukt koektrommeltje dat als geldkistje dient.

Zo de fietstas zit vol en deze hamster gaat op huis aan.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *