Met open oog: Om 05.30 uur heideblauwtjes spotten op het Boetelerveld

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Zullen we eens gek doen”, appt mijn zwager, “en zaterdag om 05.30 uur naar het Boetelerveld gaan om heideblauwtjes te fotograferen?” Oei, dat betekent wel heel vroeg mijn bed uit maar dat staat altijd nog op mijn to do lijstje: vlinders met dauwdruppeltjes.

Door Diny Heidenrijk

Als we zaterdagochtend op pad gaan is het nog behoorlijk mistig maar het belooft een prachtige dag te worden. Op het Boetelerveld staan we eerst een poosje te genieten van de honderden spinnenwebben die vol dauwdruppels oplichten tussen de pollen gele pijpenstrootjes en de roze bloeiende dopheide. Het is nog kil en heel stil zo ‘s morgensvroeg en alles is nat van de mist. Even later begint de zon er voorzichtig door te komen en glinsteren de vele dauwdruppels als diamantjes. Op mijn knieën maak ik foto’s van de spinnenwebben en bewonder de fraaie patronen die de spinnen hebben geweven.

Nu op zoek naar de heideblauwtjes. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Het zijn maar kleine vlindertjes van zo’n anderhalve centimeter en ’s avonds kruipen ze weg tussen de grassen en de heide om de volgende morgen langzaam omhoog te komen, zich te laten drogen en op te warmen door de zon voordat ze weer een dagje kunnen rondvliegen. Als we er beiden eentje hebben ontdekt en er van heel dichtbij via de macrolens naar kijken is de reactie: “wauw”! Het hele vlindertje zit vol met druppeltjes, de kop, vleugels, sprieten, pootjes. Het diertje kan niets beginnen voordat het helemaal opgedroogd is en wij hebben alle gelegenheid om vanuit elke hoek foto’s te maken.

Hoe anders is dat een paar uur later. De zon is helemaal doorgebroken, de spinnenwebben zijn aan het verdwijnen en de vlindertjes beginnen rond te fladderen. Nu is ook goed te zien waarom ze heideblauwtjes heten: als de vlinder zijn vleugels opent verschijnt de knalblauwe kleur. Tenminste bij de mannetjes, de vrouwtjes zijn bruin. Er komen er steeds meer tevoorschijn. We ontdekken ook nog zonnedauw. Na een broodje en een bakje koffie bij de auto besluiten we om vanaf de andere kant het Boetelerveld in te gaan. Hier zien we al de eerste veelbelovende resultaten van de renovatie: veldjes met ratelaars, koekoeksbloemen en waarschijnlijk opkomende kale jonkers. Dit zou wel eens de juiste biotoop kunnen zijn voor orchideeën in de komende jaren! Het Boetelerveld gaat een juweeltje van een natuurgebied worden! Daar bij de grote waterplas ontdekken we verschillende soorten libellen. Dat moet dan ons volgende vroeg opstaan projectje worden deze zomer!

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.