Met open oog nadenken over kleine muizenissen

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermeuislding verplicht bij overname) m
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Dat was even schrikken toen de kat wel een meter van de grond sprong. Maar Diny Heidenrijk bleek al lang en breed aan die typische muizenissen gewend. Ze was ook niet verrast toen de kat als een raket onder de struiken dook.

Door Diny Heidenrijk

En ja hoor: daar komt ze aanzetten met een spitsmuisje in de bek. Het diertje zit er overdwars in, de kop steekt er aan de ene kant uit en het lange staartje wiebelt naast de andere kant van de kattenbek…

Onze Siberische boskat (vrouwtje) loopt elke dag aangelijnd in de tuin maar blijft een echte jager. Ik weet het, het is haar instinct maar toch vind ik het ook wel zielig. Vooral omdat ze nu gaat spelen met haar prooi. Loslaten, wachten tot de muis wegloopt en hem dan razendsnel met de poot weer naar zich toehalen. Soms gooit ze de muis een eind omhoog en vangt hem dan weer op…

Muizen, we willen ze liever niet dichtbij en in huis hebben. Maar eigenlijk zijn het wel interessante diertjes. Er leven in ons land veel soorten zoals de huismuis, dwergmuis, bosmuis, woelmuis en slaapmuis. En die laatste 3 soorten zijn nog weer onder te verdelen in bv. eikelmuis, hazelmuis, relmuis, veldmuis, aardmuis. Het zijn allemaal knaagdieren behalve de spitsmuis die onze kat wel vaker vangt. Die is helemaal geen knaagdier, zelfs geen muis! Ondanks zijn naam hoort hij namelijk bij de zoogdieren die insecteneters zijn net als de vleermuis. Tja, ’t is maar een weet.

In de vogelobservatie hut zie ik geregeld bosmuizen. Die slepen echt van alles mee naar hun holletjes onder de grond: zaadjes, noten, eikels, beukennootjes, hazelnoten; maar ook spinnetjes, insecten, slakken, rupsen, wormen, knoppen van planten. Ze zijn heel schuw, razendsnel en dat is maar goed ook omdat ze veel vijanden hebben. Ze staan dagelijks op het menu bij o.a. de das, hermelijn, marter, kat, uilen en torenvalk.

Muizen spreken tot de verbeelding: aan de ene kant hebben ze iets aaibaars en schattigs: denk maar aan tekenfilms met Ieniemienie, Mickey en Minnie Mouse, Tom en Jerry. Maar aan de andere kant kunnen ze veel schade aanrichten en worden ze bestreden met muizenvallen en gif. Het zijn heel kleine diertjes maar sommige mensen staan boven op de stoel wanneer ze een muis zien lopen….

Ik zie dat de poes is uitgespeeld want het spitsmuisje is dood en de lol is er dus af… Ik loop naar buiten, pak het arme beestje op en leg het op de tuintafel voor een langs vliegende hongerige ekster.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.