In het voorjaar was het gewoonweg knudde met de vlinders. Eerst was het koud en nat en daarna kwam er een lange kurkdroge periode. Het gras, de bloemen en kruiden verdorden en ik waande me in zomers Frankrijk als ik die gele bermen langs de wegen zag. Vlinders werden er bijna niet gespot.
Gelukkig gaat het nu de laatste tijd veel beter en zie ik weer veel rond fladderen, dit zijn de zomervlinders. Mijn oog viel echter van de week op een bruine mot die in de namiddag met een heleboel soortgenootjes rondom de roze floxen en de paarse verbena’s zwermden in onze tuin. Het waren gamma uiltjes, een dag actieve nachtvlinder soort. Op zijn vleugels zie je een witgeel gamma teken vandaar de naam.
Ook nachtvlinders zijn de moeite waard als je ze eens goed bekijkt. We hebben in Nederland zelfs dik 2000 nachtvlinders maar omdat de meesten ‘s nachts vliegen ken ik er eerlijk gezegd maar weinig. Wij zien voornamelijk de dagvlinders en daarvan hebben we 53 soorten in ons land.
Zo kwam ik er achter dat de kolibrievlinder die ik vorig jaar een aantal keren op bezoek had ook een nachtvlinder is, maar een dag actieve nachtvlinder beter gezegd. Andere dag actieve nachtvlinders die ik wel ken en zie zijn de witgele lieveling en het kleine muntvlindertje dat veel op mijn tijmplanten te vinden is. In het Luttenberger ven vliegt de vijfvlek Sint Jansvlinder die niet zoveel voorkomt in Nederland.
Zo zijn er nog wat van die (dag actieve) nachtvlinders die ik al eens fotografeerde. Pas achteraf en via een app kwam ik erachter wat het voor bijzondere vlinders het waren. Tegen het raam van de tuindeuren zat eens een paardenbloemspanner en een huismoeder (bijzondere naam nietwaar..). en op een zuring plant trof ik een dwerg huismoeder.
Maar van de buxusmot, ook een nachtvlinder, was ik niet zo gecharmeerd want al onze buxus randen en planten zijn de afgelopen jaren wel opgegeten en hebben we moeten vervangen door een andere aanplant.
Bij het watergeven van een hanging basket ontdekte ik een wel heel aparte soort. Eerst dacht ik dat het een stukje van een tak of boomschors was maar bij nader inzien bleek het een slapende agaatvlinder te zijn. Deze houdt van klimop en daar hebben we best veel van in de tuin. Nu ik me eenmaal heb verdiept in de nachtvlinders zal ik er toch eens meer op gaan letten. Er blijken heel bijzondere en kleurrijke exemplaren te zijn. Wat te denken van bijvoorbeeld: de grote beer, de witte tijger, de doodshoofdvlinder, het rode weeskind, de nachtpauwoog…
Nachtvlinders schijn je te kunnen lokken met wat stroop en/of wat rottend fruit. Misschien moet ik op een mooie zomeravond binnenkort toch eens een poging doen om er wat meer in het vizier te krijgen…