Met open oog naar zwermen gespikkelde volgens kijken

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) spreewuen
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Moet je horen”, zegt Diny Heidenrijk als we op pad gaan voor deze wekelijkse rubriek. Met de hoofd in de nek staan we omhoog te kijken. Wauw, wat een bijzonder gezicht is dat toch: zwermende spreeuwen die boven ons hoofd door de lucht scheren.

Door Diny Heidenrijk
Het is fascinerend om te zien hoe zo’n zwarte wolk krimpt en weer uitzet, zwenkt van links naar rechts en van onder naar boven. Nog nooit zag ik dat er twee vogels met elkaar in botsing kwamen. Ze vliegen blijkbaar allemaal even hard, gaan dezelfde kant op en weten feilloos wanneer ze moeten draaien. Als ze vlak boven me overkomen hoor ik een knisperend en ruisend geluid. Ze kwetteren allemaal druk door elkaar heen en poepen zelfs in hun vlucht. Hier tussen de weilanden in het Lierderbroek kan ik ze goed volgen in hun duikvluchten. Het zijn er misschien wel een paar duizend maar wanneer en waarom gaan ze zwermen? Ik merk op dat ik het eigenlijk vooral in het voor- en najaar zie.

Ook thuis zie ik ‘s avonds regelmatig groepen spreeuwen zwermen. Soms duiken ze dan in een hoge berk achter ons huis en even later stijgen ze weer op. Wie dat dan bepaalt is me niet duidelijk… Wanneer ze op de nok van het dak zitten ontdek je dat het best mooie vogels zijn. Als de zon op hun verenpak schijnt zie je allerlei kleuren paars, groen, blauw, oranje met een metalige glans. De vogel is helemaal gespikkeld. Spreeuwen kom je overal tegen en het zijn een soort alleseters. Wanneer ik met de trein op pad ga om architectuur foto’s van een stad te maken zie ik ze vrolijk rond hippen op stationspleinen. Ze zijn tuk op gemorste kruimels en weggegooide patatjes en half opgegeten broodjes in prullenbakken .

Hier in het Lierderbroek zullen ze zich echter voeden met insecten, spinnen en vooral emelten, de larven van de langpootmug die in de graslanden zitten. Soms zijn spreeuwen zo brutaal en slim om dit soort hapjes uit de snavels van weidevogels te jatten. Maar ook bessen, vruchten, noten, zaden en vetbollen gaan erin. Ze komen daarvoor graag naar de voerdertafel en maken korte felle ruzies met elkaar wie het eerst van de neergelegde rotte appel mag snoepen. Spreeuwen kunnen overal nestelen: onder de dakrand, in boomholtes. Er zijn zelfs spreeuwenpotten te koop voor wanneer je ze in eigen tuin zou willen laten nestelen.

Ik zie deze grote spreeuwenzwerm in de verte verdwijnen en fiets verder.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.