Met open oog naar visdieven kijken

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) visdiefje vogel
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Witte flitsen zijn het met knalrode snavels en zwarte petjes op. Ze komen razendsnel in het verlengde van de wetering aan vliegen, gaan in een steile vlucht naar beneden en raken of nipt het water aan of duiken er een eindje in voordat ze als een raket, vaak met visje, weer omhoog schieten.

Diny Heidenrijk raakt helemaal enthousiast als ze er over vertelt, over de visdieven.

Met snelle vleugelslagen en heel wendbaar komen ze dan even later van de andere kant met een nieuwe poging weer terug. Je snapt meteen hoe ze aan hun naam komen. In de volksmond worden ze ook wel vissepikkertje (Noord Holland) of fiskjedief (Friesland) of witte visjager genoemd.

We zitten langs de wetering en kijken vol bewondering naar de visdiefjes die langs ons heen scheren. Zo en nu ga ik proberen er eentje in de vlucht te fotograferen… Nou dat is echt niet zo maar eventjes gedaan want een jagend visdiefje is zo onberekenbaar als wat. Ze komen aanvliegen hangen een fractie van een tel stil in de lucht ver boven het water en duiken dan totaal onverwacht met een plons in het water. Of ze komen in een lange glijduikvlucht en trekken pal boven het water weer op. Daar komt er weer een en ik focus op de vogel maar net wanneer ik heb scherp gesteld duikt hij omlaag en is hij uit mijn beeldscherm. Zo ben ik een hele poos bezig. Of ik heb een afbeelding van de wetering zonder vogel of een foto van een onscherpe vogel of alleen het achterste deel van het beestje.

Er zijn hier heel veel visdiefjes en soms zitten ze netjes rustig naast elkaar op de leuning van het bruggetje verderop maar even later vliegen ze weer boven het water en verjagen ze elkaar met veel gefladder van hun ‘eigen’ visplekje. Je zou toch denken dat die wetering lang genoeg is en voor iedereen wel ruimte biedt om te vissen. Maar nee, ze jagen met velen in hetzelfde gedeelte…

Kijk daar landt een blauwe reiger. In slow motion waadt hij langs de rand door het water, de lange nek schuin naar voren uitgestrekt ook al loerend naar visjes. Hier achter bij het sluisje splitst de wetering zich en daar zie ik nog meer concurrentie: een paar mannen onder een grote groene paraplu zitten op klapstoeltjes geduldig naar hun dobbers te kijken.

Arme vissen, je moet wel heel kien en voorzichtig zijn wil je hier deze dag weer overleven!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.