Met open oog naar het Goudhaantje kijken

Diny Heidenrijk kwam een Goudhaantje tegen en maakte er een paar prachtig mooie foto's van. Terwijl wij die foto's bewonderden, vroeg Diny zich af: waarom heet dat vogeltje eigenlijk 'goudhaantje'?

Interessant? Deel het artikel

221104 goudhaantje
Foto: Diny Heidenrijk

Waarom men dit vogeltje nou toch goudhaantje heeft genoemd is me niet helemaal duidelijk.  Op zijn koppie zit inderdaad een klein fel geelkleurig streepje, een gouden kuifje zogezegd. Dat woordgebruik van goud snap ik nog wel. Maar om dan zo’n vogeltje een haantje te noemen…? Hij kraait niet, maakt echter wel een hoog piepend geluid. Misschien dus omdat hij, zo klein als hij is, er toch boven uit wil komen en vandaar dat tweede deel van zijn naam: haantje?

Als jij weet waarom een Goudhaantje Goudhaantje heet, laat het ons gerust weten

Het is het kleinste vogeltje in ons land en in Europa. Hij is maar 8,5 cm lang van snavelpuntje tot uiteinde van z’n staart en weegt niet meer dan zo’n gram of 5! Ik kom ze vooral tegen in naaldbossen. Het liefst trekken ze met elkaar op in groepjes en vaak in gezelschap van mezen. Ze struinen dennen en sparren af op zoek naar insecten en spinnen. Met hun kleine spitse puntsnaveltje peuren ze tussen de naalden en soms fladderen ze als een kolibrie voor een spinnenweb om gevangen insecten van de spin weg te kapen.

Hij wordt ook wel een Sint Maartensvogel genoemd maar heeft eigenlijk helemaal niets met Sint Maarten te maken. Het is omdat de goudhaantjes uit de Scandinavische landen in de herfst (voor of rond Sint Maarten 11 november) massaal de Noordzee oversteken en via de Waddeneilanden zich verder in ons land verspreiden om hier de winter door te brengen.

Iemand wordt soms een goudhaan genoemd als hij/zij op een bepaald gebied heel veel succes heeft, een aanstormend talent is, zoals in de sport of in een bepaalde baan en daardoor veel geld oplevert. Hij/zij kan daarom gepresenteerd worden als een pronkstuk of boegbeeld.

Een ander gezegde luidt: hij blinkt als een goudhaantje oftewel hij ziet er keurig uit. Maar dan met een ondertoon van misschien wel iets té netjes of té opvallend…

Ik zit vandaag te genieten van de goudhaantjes die ik observeer vanuit een vogel hut in de buurt van Espelo. Het zijn alleen wel drukdoenerige beestjes die erg beweeglijk zijn. Het is nog een hele kunst om ze goed op de foto te krijgen. Net als ik een prachtig shot denk te kunnen maken dappert er een grote merel voor langs….. daarna landen er een paar pimpelmezen die zo nodig ook moeten badderen rondom dat kleine goudhaantje en is het geduldig wachten op een nieuwe ‘schiet’ kans…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *