Met open oog naar een houterige gastheer kijken

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

In de achtertuin bij Diny Heidenrijk staat een malus, een sierappelboom. Vanuit de keuken heeft ze daar prima zicht op. In het voorjaar staat hij te pronken met donkerroze bloesems en na de bloei verschijnen er kleine paarsrode sierappeltjes aan.

Door Diny Heidenrijk

Maar veel mooier vind ik het eigenlijk dat deze boom een gastheer is voor vele vogels. Dat komt natuurlijk mede doordat we er een pot met vogelpindakaas hebben hangen en binnenkort, in het winterseizoen, komen daar de pindaslinger en vetbollen bij. Kwetterende mussen wippen via de beukenhaag of een van de takken net zo makkelijk de pot in als de kool- staart- en pimpelmezen. Hangend aan de vetbollen kunnen die huis- en ringmussen zich ook prima redden. Geregeld zie ik de grote bonte specht (zowel mannetje als vrouwtje) hun lange snavel in het bruine smeuïge goedje steken. Onder de boom hippen de heggenmus en het roodborstje rond en pikken daar de gevallen kruimels op.

Maar de boom heeft nog meer te bieden want tegen de ruwe bast van de stam zie ik soms een boomkruiper zoeken naar insecten. De boomkruiper, een klein vogeltje met een witte buik en bruin wit gestippeld verenpak op de rug, landt onder tegen de stam en werkt zich zo naar boven. Hij heeft een dunne lange snavel en een lange tong waarmee hij de insecten naar binnen haalt. Eenmaal boven begint hij weer van onder af aan. Net andersom doet de boomklever, een meer gedrongen vogel met oranje buik en blauwgrijze rug. Hij begint bovenaan de stam en ontdoet zijn houterige gastheer op de kop afzakkend naar beneden van ongedierte. Als hij onderaan is vliegt hij terug omhoog. Ook het winterkoninkje komt ‘vlooien’ in de boom.

Veel meer vogels weten de boom goed te vinden want vooral in het voorjaar zingt de merel er zijn hoogste lied. Verliefde tortels drentelen dan achter elkaar over de takken. Ik heb er zelfs de tjiftjaf en zwartkopmees weer in gespot afgelopen zomer. Als ik ’s morgens beneden kom verras ik soms een paar eksters of een gaai die met hun onbenullig grote snavel inhakken op een vetbol of sjorren aan de pindakaas pot. Het grappigst was wel dat ik een muis tegen de stam op zag lopen die zo in de pot verdween en daar zijn wangzakken volpropte.

De malus, ooit gekocht voor de sier maar als bonus biedt hij erg veel kijkplezier.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.