Ik zit op het gras er midden tussenin. Zij zijn klein, wit, met hier en daar rode blosjes en hebben allemaal een gouden hartje: madeliefjes. Een bloemetje, zo gewoon, zo veel voorkomend en toch zo mooi! Dit jaar is het madeliefje, ook meizoentje genoemd, verkozen tot de nationale bloem van Nederland. Ze versloeg de pinksterbloem, het fluitenkruid, de paardenbloem en de kievitsbloem!
De naam madeliefje komt van de samentrekking van ‘made’ (weide, hooiland) en lief omdat men ze graag in het gras ziet. Een andere uitleg zegt dat het komt van ‘maagde-lief’ en verwijst naar de maagd Maria. Er bestaan meerdere legendes over dit Mariabloempje.
Zo zou Maria (met Jozef en het kindje Jezus) tijdens de vlucht naar Egypte veel tranen hebben vergoten en waar ze op de grond vielen groeiden naderhand madeliefjes. Of, toen Jezus 3 jaar werd wilde Maria voor hem een bloemenkrans maken maar omdat er in de winter geen bloemen bloeien borduurde zij madeliefjes op wit linnen. Zij prikte zich met de naald en zo zouden de madeliefjes aan hun rode vlekjes zijn gekomen…
Als kind maakte ik ook bloemenkransjes, kettingen en armbandjes van madeliefjes door met mijn nagel een sneetje in het steeltje te maken en daar weer een nieuw bloemetje doorheen te steken, enzovoort tot de gewenste lengte. Op school kreeg ik vaak een handvol geplukte madeliefjes van de kleuters met te korte steeltjes voor een vaasje. Dan legde ik de bloemetjes op een schoteltje met alle steeltjes naar het midden en legde ik een steen op de uiteinden in het midden. Na verloop van een paar uur kwamen de madeliefjes dan prachtig overeind!
Het madeliefje zou voorspellend zijn…dus deden we spelletjes door één voor één de bloemblaadjes van het madeliefje te trekken: hij houdt van mij, hij houdt niet van mij… of: hij ziet me graag, hij ziet me een beetje graag, hij ziet me niet graag… In Engeland voorspelde dit spelletje met wie je later zou trouwen: rijke man, arme man, boer, dokter, advocaat…
Je kunt madeliefjes zelfs eten: in het voorjaar kunnen de jonge blaadjes en de bloemknoppen in een salade verwerkt worden.
Het madeliefje, een onkruid, zo gewoon en toch zo bijzonder, staat voor zuiverheid, onschuld, liefde, schoonheid, eenvoud, is omgeven met veel verhalen en dus met recht nationale bloem van Nederland!