Met open oog: Maart roert zijn staart

Je kunt wel mekkeren over het weer, maar maart roert nu eenmaal zijn staart. Dus niet bij de pakken neerzitten en gewoon naar buiten, aldus Diny Heidenrijk, want er is altijd wel wat te genieten. Zoals in de kloostertuinbossen van Windesheim.

Interessant? Deel het artikel

kloostertuinbossen van Windesheim
Foto: Diny Heidenrijk

Maart roert zijn staart! En dat is een waar gezegde! Zeker dit jaar kennen we deze maand als een zeer wisselvallige die maar niet kan besluiten om de grote ommekeer van winter naar lente door te zetten, tot nu toe…

De ene keer is het een stralende dag met zonneschijn, waarop je denkt ‘leve de lente!’ Blij sta ik dan naar de narcissen te kijken die al volop bloeien terwijl de eerste hommels en bijen tussen de krokussen zoemen. Dan zie ik zelfs al vlinders fladderen, de citroentjes zijn er altijd het eerste bij wanneer het kwik een eindje boven de 10 graden komt! Een volgende dag sta je echter op en heeft het ‘s nachts nog een paar graden gevroren en is alles met een wit rijp laagje bedekt en laten de narcissen en krokussen verslapt door de kou hun kopjes hangen. Gelukkig komen ze in de loop van de dag wel weer fier omhoog.  We hebben ook regendagen gehad met een ijskoude noordenwind die met een gevoelstemperatuur dichtbij het vriespunt lagen. Zelfs sneeuwdagen zaten er tussen met waarschuwingen voor gladheid en slecht zicht.

Ik moet dan soms enige moed verzamelen om wel op pad te gaan en me ondanks het tegenvallende weer toch te verheugen op wat er in ons mooie Salland te zien valt. Dus niet mekkeren maar dikke jas aan, das om en met waterdichte schoenen wandelen bij Windesheim. Vorig jaar maart stond ik daar onder een oude boom langs het pad te genieten van een bosuil die hier bijna permanent overdag in een holte zat te dutten. Helaas is deze boom omgehakt (???) en de uil is spoorloos…

De sneeuwklokjes zijn op hun retour zie ik maar kijk eens naar dat bruggetje van cortensstaal daar. Wat een prachtige vormgeving en wat past dat mooi in dit landschap! Echt een fotogeniek oversteekje.

Verderop langs het pad zie ik de helmbloemen boven komen en het duurt niet lang meer of de tere roze bloemen zullen verschijnen!

De sleedoorns staan gekleed in wolken witte bloemetjes en trekken allerlei zoemende insecten aan. Dit is ook de enige struik waarop de sleedoornpage haar eitjes legt. Die eitjes wil ik nog eens proberen te spotten in de volgende winter en komende zomer ga ik voor de rupsen en deze zeldzame dagvlinder. Deze vlinder is de enige beschermde soort in Nederland want hij heeft het moeilijk! Gelukkig worden er weer hagen met o.a. sleedoorn aangeplant en wordt hij hopelijk behouden, ook hier in ons Sallandse landschap.

Wanneer je je ogen de kost geeft kun je echt altijd weer iets nieuws tegenkomen!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.