Met open oog: Love is in the air

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) futen baltsen lente
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Lentekriebels, futen hebben die ook, leren we van Diny Heidenrijk. En ze laat dat zien met een fantastische foto.

Door Diny Heidenrijk

Wat als je als futenman de lentekriebels hebt? Nou dan zorg je ervoor dat jouw verenpak er piekfijn uitziet en op z’n mooist gekleurd is. Dan ga je proberen of je een vrouwtje kunt vinden. Maar dat is nogal wat, want bij futen zien mannetjes en vrouwtjes er hetzelfde uit. Dus als je je keus hebt gemaakt moet je uitvinden of het de goeie is. En als dat zo blijkt te zijn? Nou dan zet je je veren uit, vooral die kraagveren rondom je nek en die opstaande toefjes op je kop. Je gaat nu samen baltsen, een soort verleidelijke futendans uitvoeren.

Ik zit aan het kanaal naar zo’n stel verliefde futen te kijken. De twee vogels zwemmen telkens rondjes om elkaar heen. Ze spiegelen elkaars gedrag: maakt de een een draaiende hals beweging en pikt in de rug veren dan bootst de ander dat na. Poets de een de veren dan volgt de ander. Oh kijk die ene spreidt zijn vleugels wijd, dat heet de admiraalshouding. Het klikt tussen de twee en het is nu dik aan hoor.

Dan zwemmen ze een eindje van elkaar weg, draaien zich om en duiken onder water. Als ze weer boven komen hebben ze beide wat groene sliertjes wier in hun snavel. Ze zwemmen met uitgestrekte nekken tegen elkaar op en borst aan borst komen ze omhoog uit het water. Ze schudden voortdurend met hun kop en dan bieden ze elkaar de sliertjes groen aan. Het is een spectaculair gezicht!

Ik denk dat dit wel vaste verkering wordt en dat er binnenkort een drijvend nest gebouwd gaat worden hier ergens langs de waterkant. Ze zullen samen bouwen en om de beurt broeden. Over enkele weken kan ik dan de oudervogels zien zwemmen, vaak met hun jongen op de rug. Jonge futen kunnen na een paar dagen zelf al zwemmen maar meeliften is niet alleen veiliger tegen hongerige reigers en roofvissen zoals snoeken, het is ook wel zo makkelijk. Dat is altijd een koddig gezicht om die zwart wit gestreepte jonkies te zien meevaren op hun ouders rug. Na zo’n tien weken ziet het verenpak van de jonge futen er hetzelfde uit als die van hun ouders en kunnen ze zich zelfstandig redden. Kunnen ze zelf duiken naar lekkere vishapjes en gaan ze hun eigen weg. Ik vervolg nu ook weer mijn eigen weg, op huis aan.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.