Met open oog: Lentekriebels?

't Is lente! Of het in in elk geval bijna lente. We kunnen niet wachten! De natuur ook niet. Diny Heidenrijk kwam zelfs een stelletje op vrijerszwemvliezen tegen!

Interessant? Deel het artikel

230309 gans ganzen
Foto:Diny Heidenrijk

’s Nachts lichte tot matige vorst en overdag helder met een stralend zonnetje. Heerlijk! Echt weer om eens even de benen te strekken en een rondje Herxen te gaan doen langs de tiggelgaten. Eens kijken hoe het er daar bij staat. Nou, zo gauw we de auto langs de kant hebben geparkeerd en uitstappen horen we al een heleboel gegak en gesnater… Op het water is het een drukte van jewelste met ganzen, eenden en zwanen die daar rond peddelen.

We lopen eerst een klein eindje langs de weg en slaan dan een smal paadje in dat tussen twee waterplassen doorloopt. Takken van elzen en wilgen slierten langs onze hoofden en het stuift behoorlijk wanneer we te dicht langs de bloeiende gele lange hazelaar katjes komen. Ook de wilgen beginnen al te kleuren en hun eerste witte donzige katjes zijn uit de bruine knoppen gekropen: de lente is in aantocht! Ik zie zelfs al kleine groene blaadjes aan de vlierstruiken.

Op het bruggetje blijven we even staan kijken naar een groep zwanen die daar statig over het water voorbij glijdt. Een eindje verder op de plas zien we twee zwanen die steeds rondjes om elkaar heen zwemmen. Daarna gaan ze een eindje uit elkaar en bewegen zich dan weer naar elkaar toe. Een stelletje op vrijerszwemvliezen? Wie zal het zeggen…

Oh, zie hier eens hoe veel en hoe ver het speenkruid al omhoog komt;  met hun blad rozetjes vormen ze tussen de bomen een heel groen tapijt. En daar zie ik ook al dikke knoppen aan de lange vezelige houtstengels van de kamperfoelie die zich door het struikgewas heeft gevlochten. Op de dijk komen de eerste madeliefjes tevoorschijn.

In de ijsvogel observatie hut kijken we een poosje naar een grote waterplas waar een groepje grauwe ganzen het opeens op de heupen krijgt. Met veel gespetter en luid gekrakeel jagen er, als uit het niets, een paar ganzen opeens achter elkaar aan. Ze komen ver uit het water omhoog met wijd open gespreide vleugels. Ze stuiven eerst naar elkaar toe, remmen net op tijd en gaan daarna achter elkaar aan. Anderen kijken toe tot ze ook betrokken worden in het spektakel. Het water spat hoog op en veren vliegen rond. Is dit ruzie of stoere hofmakerij? Of verdedigt er eentje zijn vrouwtje of pikt er misschien een het vrouwtje van de ander af?

Het is in ieder geval onrustig en waarschijnlijk hebben ze net als wij al last van beginnende lentekriebels…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.