Met open oog: Lentegroen bij Het Nijenhuis | Met fotoserie

Pluk de dag! Als het mooi weer is ga je een stukje fietsen. Diny Heidenrijk neemt dan toch altijd ook even haar camera mee. Gelukkig maar.

Interessant? Deel het artikel

nijenhuis
Foto: Diny Heidenrijk

Een stralende meidag en we gaan er daarom even op uit met de fiets. Lekker zonder jas zelfs, want er is wel 24 graden beloofd door de weerman gisteren bij de weersvooruitzichten! Over de Hondemotsweg en via de Schaarshoek komen we bij het laantje dat naar kasteel het Nijenhuis leidt. Wat staan de grote salomonszegels hier mooi te bloeien zeg! Oh, pas op, een knipgat in het fietspad waar we even om heen moeten sturen. Afgelopen winter zeker uitgesleten door de vele regenbuien.

Maar vandaag zijn we dat gewoon allemaal weer vergeten want wat is het hier mooi en wat is dat eerste lentegroen toch bijzonder! Eiken staan met geelgroen blad te pronken terwijl sommige beuken eerst roodgroene blaadjes hebben. Oei, daar snort een dikke meikever voorlangs. Ik heb er al veel gezien dit voorjaar, overal kom ik ze momenteel tegen. Het lijkt een goed jaar voor hen te zijn.

Bij het Nijenhuis kunnen we dankzij de museumjaarkaart zo doorlopen en doen we eerst een bakkie op het terras. Daarna wandelen we door de beeldentuin. Er staan een aantal al bekende grote werken maar er zijn ook veel nieuwe geplaatst in de prachtige parktuin. Het blijft de moeite waard een paar keer per jaar hier naar toe te gaan. Vandaag verwonder ik me er bovendien over dat het zo overweldigend groen is. De slotgracht kleurt groen van iets dat lijkt op kroos en door de weerspiegeling van de bomen rondom het kasteel. Bomen die al oud zijn, dus erg hoog en vol heel veel frisgroen lentelover. Tussen het gras staan lila boshyacinten en veel witte madeliefjes. Langs het water groeien de gele lissen die op het punt van uitkomen staan en ik zie bruine korenbouten en glazenmakers (libellen) rondvliegen.

Op het grote grasveld staan op verschillende plekken heel uitnodigende bankjes en ligstoelen waar we graag gebruik van maken onder de reuzentulpenboom (zo genoemd naar de vorm van zijn bladeren). Heerlijk zo in de zon, op deze mooie rustgevende plek. Hoor, er fluiten verschillende vogels en er koert ergens een duif.

Weet je wat, ik pak even de app Merlin Bird er bij.  Binnen twee minuten tijd geeft die aan welke vogels er om ons heen in de bomen zitten: een merel, vink, koolmees, holenduif, ekster en tjiftjaf. We genieten van de lila bloeiende rododendrons die nu op hun mooist zijn en waar koolwitjes om heen fladderen. Het kost na enige tijd gewoon moeite om te besluiten dat we op moeten staan en eens terug moeten richting huis….

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden