Met open oog kijken naar flora en fauna paradijsjes

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) bloemen kruiden berm
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Daar wordt je toch helemaal vrolijk van, van zo’n bloemenweide!” zegt Diny Heinderijk als we weer op pad zijn om met open oog de natuur van Salland te bekijken. “Kijk nou toch eens wat er allemaal staat te bloeien.” En Diny heeft er verstand van. Ze noemt al die bloemen bij hun naam.

Door Diny Heidenrijk

Ik zie onder andere gele zonnebloemen, rode klaprozen, blauwe korenbloemen. En die hele kleine fijne blauwe bloemetjes, dat is vlas. Die gele heten ganzenbloem en daar het duizendblad, die planten met dat wittige bloemhoofdje. Ook roze bolderik en oranje goudsbloemen staan hier volop te shinen. De dille steekt overal bovenuit met z’n gele bloemschermen. Er fladderen vlinders rond en het gezoem van verschillende soorten bijen en hommels klinkt om me heen. Ja het is de moeite waard om hiervoor even af te stappen tijdens ons fietstochtje in de buurt van Lemele.

Aan de andere kant schiet het wat kilometers betreft niet echt op vandaag want we komen vanaf Hellendoorn waar we ook al tussenstops maakten langs de Regge. Bij Hankate heb ik tussen de stapstenen in de vistrap de prachtige weidebeekjuffers en andere soorten libellen gefotografeerd. Daar kwam ik ook aan de praat met een andere fotograaf en spraken we over de vele mooie plekjes bij ons in Salland. Hij vertelde dat hij hier net een rugstreeppad pad had gezien. Die heb ik dus helaas gemist.

Onderweg staan op sommige plekken koeien pootje te baden langs de oevers van dit meanderende riviertje. Je zult maar bij de veestapel van zo’n ‘boer met weiland langs het water’ horen! Dan bestaat je dag uit grazen in de groene hoogpolige sappige weides, op z’n tijd verkoeling zoeken in het glinsterende water en loom languit liggen herkauwen met een wijds panoramisch uitzicht, boe…

We fietsen onder langs de Lemelerberg, via Lemelerveld en dan langs het kanaal richting huis. Maar eerst nog even een kijkje nemen in het Hoge Broek bij het Raalterveld, weer zo’n bijzonder stukje natuurgebied. Hier moeten, nu de stikstofrijke grond is afgegraven, de komende jaren naast de parnassia nog meer zeldzame bloemen gaan verschijnen. Er liggen wat plassen waarlangs al riet begint te groeien en dat water trekt hopelijk weer vogels en andere dieren aan.

Ik sta voor het hek en heb vanaf de weg een goed uitzicht op dit Raalterveld. Jammer dat het niet voor publiek toegankelijk is al was het maar een pad eromheen of een pad er door heen of een wandeling met een gids… Ik zou ook graag van wat dichterbij die bijzondere flora en fauna in de komende jaren willen zien, bewonderen en fotograferen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.