Met open oog: Keuzestress…

In het voorjaar komt Diny Heidenrijk gewoon ogen tekort! Er is zoveel te zien om haar heen en het oogt allemaal even mooi en interessant. "Eenvoudigweg gezegd heb ik dus gewoon keuzestress van wat ik het eerst of het laatst zal gaan fotograferen…"

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk
Foto: Diny Heidenrijk

Ga ik langs het kanaal om te zien of de futen er zwemmen met hun schattige gestreepte jongen of de meerkoeten met hun bizar uitziende kuikens? Ik kan ook het park inlopen waar meerdere ganzen lopen te paraderen met hun gezinnen. In het buitengebied van Lierderbroek zou ik kieviten, grutto’s en wulpen kunnen gaan spotten ook al lopen daar de aantallen de laatste jaren helaas flink terug. In Herxen rond de tiggelgaten broeden meerdere zwanenpaartjes op hun grote nesten gebouwd tussen de overhangende wilgenstruiken. Ik zag ook al een zwaan op haar nest langs de wetering richting Mariënheem. Je moet er alleen niet al te dichtbij willen komen!  Vooral de mannetjes zijn nu erg beschermend en kunnen agressief optreden: blazen en hard wapperen met hun grote sterke vleugels.

Ik ga me eerst maar eens richten op de wilde planten en kruiden die overal omhoog uit de grond piepen en in bloei komen. Over sommige weilanden ligt een lila waas van de pinksterbloemen en andere zijn helemaal geel van de paardenbloemen. Mijn keus valt op stinsenplanten. Echte voorjaarsbloeiers en zo divers. Achter kasteel Het Nijenhuis lig ik op mijn buik voor de boshyacint, het speenkruid en de vingerhelmbloem. Op een industrie terrein in Zwolle staan de paarse en witte kievitsbloemen met hun omgekeerde op tulpen lijkende bloemen zachtjes te wiegen in de wind. Op de Velner schitteren de kleine witte stervormige bosanemonen onder en tussen de bomen in het bos me tegemoet en de salomonszegels rollen hun lange groene stengels uit. Nog even en dan verschijnen de hangende witte langwerpige bloemen daaraan. In het Drostenkamp park fotografeer ik de holwortel met zijn tere witte en roze bloemen. Langs de IJssel op enkele verhogingen in de uiterwaarden vind ik de slanke gele sleutelbloemen en bij de Schaarshoek in de bermen onder de hoge bomen langs de weg barst het van de lelietjes der dalen.

Er zijn zoveel plekjes waar ik heen kan gaan en overal is het mooi en het blijft dus genieten van de wilde flora hier in Salland.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.