Met open oog in Land van Waarde

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) libelle
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Joehoe, waar ben je?”. We lopen door een weiland waar de grassen bijna tot onze schouders komen! Goeie genade wat heeft de natuur een groeikracht zeg!

Door Diny Heidenrijk

Met een groepje vrijwilligers loop ik elke week een aantal percelen na om de vlinders daar te tellen en de plantengroei in kaart te brengen voor het project ‘Land van Waarde i.s.m. de Vlinderstichting’. In april was het land nog kaal maar nu hebben we moeite om vooruit te komen. Ja, daar vliegt er een, een witje, maar is het een klein of groot witje? Of misschien een geaderd witje? Mannetje of vrouwtje? En hier fladdert een citroenvlinder, dat is een vrouwtje want een mannetje is donkerder van kleur.

Wij noteren en tellen, en de boeren van deze landjes houden zich aan een bepaald zaai- maai- en mestbeleid. Dit alles om de biodiversiteit te vergroten. We hebben een stuk botanisch hooiland, een ingezaaid bloemrijk grasland, een schraal nat grasland en wat stroken bloemakkers langs maisvelden.

“Ken jij deze plant?” Ik kijk en denk dat het waarschijnlijk een andoorn is. Gelukkig hebben we op onze mobieltjes een app die we gebruiken om onbekende soorten te determineren. En ja het is voor 99% een bosandoorn. Handig die techniek tegenwoordig. Vroeger liep je met een plantenboek en een grassenboek te zeulen in het veld.

Moet je hier eens kijken: tussen het hoge gras zijn hele stukken plat gedrukt. Misschien ligplekken van reeën of reekalfjes? Vorige week zagen we hier namelijk aan de bosrand wat van die dieren staan. Oppassen voor de boer wanneer hij gaat maaien!

Als we langs de wetering lopen stijgen de libellen op. Het zijn er heel veel en verschillende soorten. Ze zijn druk bezig met elkaar om te zorgen voor nageslacht. Als je een poosje stil blijft staan en er eentje gaat observeren zie je dat ze telkens weer terugkomt naar dezelfde rietstengel. Dan hoor ik een kletsend dof geluid van achter. Als ik me om draai zie ik nog net met veel geplons een zwaan landen op het water. Het is gewoon genieten tijdens deze teldagen!

De ingezaaide bloemstroken beginnen nu ook interessant te worden en komen mooi op. We zijn benieuwd welke bloemen hier binnenkort bloeien en welke vlinders we dan zullen spotten! Hopelijk kunnen we er meer doorgeven aan de vlinderstichting dan tot nu toe: het is nog niet echt een goed vlinderjaar tot dusverre…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.