Met open oog: In ganzenpas

Diny Heidenrijk gaat heel geregeld de natuur in met haar fototoestel. Dan kijk je als vanzelf beter om je heen. En zie je meer. Diny deelt haar verhalen wekelijks met ons en jullie.

Interessant? Deel het artikel

eenden jonge eendjes kanaal
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Het is weer aspergetijd! Steevast ga ik dan elke week op pad om een vers maaltje te kopen bij onze eigen aspergeteler aan de Deventerweg. Wanneer het enigszins kan natuurlijk op de fiets. Zo ook vandaag want het is prachtig weer en ik neem mijn camera mee want wie weet kom ik onderweg nog wel iets interessants tegen. Tegenover de aspergeteler staat in ieder geval een koolzaadveld in volle bloei dus er valt zeker wel iets te fotograferen.

Als ik langs het kanaal fiets geniet ik van het fluitenkruid dat wel zo’n  meter hoog staat en de eerste mooie witte bloemschermen komen al uit. Het is nogal druk op het fietspad met wandelaars, joggers, honden uitlaters en andere fietsers. Ik neem me meteen voor om op de terugweg de andere kant van het kanaal te nemen.

Maar ho, stop, dat is leuk: daar loopt een ganzenfamilie in de berm te scharrelen. Een trots ouderpaar met hun talrijke kuikens. Huppakee, ik zet mijn rijwiel langs de kant en haal de fototas uit de fietstas en loop heel voorzichtig wat dichterbij. Oei, de grote ganzen staan meteen waakzaam rechtop en daar gaat de snavel open en er komt een blazend geluid uit. Ja ja, rustig maar ik doe niets hoor. Alleen wat foto’s maken. Het is toch prachtig om te merken dat het instinct en beschermgedrag meteen in werking gaat. Het jonge pluizige grut echter gaat gewoon door met grazen en let totaal niet op mij. Als de grote ganzen merken dat ik echt niet te dichtbij kom gaan ook zij verder met hier en daar wat grassprieten aftrekken. Even later komt er nog zo’n ganzengezin vanaf de andere kant en steekt op hun dooie akkertje het fietspad over.

“Je brengt me op een idee”, hoor ik ineens iemand zeggen. Achter mij is een vrouw van haar fiets gestapt en haalt een mobieltje uit haar jaszak. Samen kijken we dat glimlachend een poosje aan en dan vervolgen we ieder onze weg.

Op de terugweg maak ik ook nog wat foto’s van het knalgele koolzaadveld en wanneer ik via de oostzijde van het kanaal terug fiets kom ik warempel de ganzen weer tegen. Ze zijn blijkbaar het kanaal overgezwommen en steken in ganzenpas het zandpad over naar een weiland vol paardenbloemen. Zo mooi om te zien: één ouder voorop, hun kroost in het midden en de andere grote gans sluit de rij. Ze lopen een eind de wei in en ik laat ze daar lekker rustig verder grazen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *