Met open oog: Het is een vrouwtje… | Met mooie fotoserie!

Diny Heidenrijk ging voor de kerstsfeer naar Deventer, maar komt met een prachtig natuurverhaal thuis.

Interessant? Deel het artikel

herfst,binnenstad deventer
Foto: Diny Heidenrijk

We gaan vandaag naar Deventer om wat kerstsfeer te proeven. We rijden langs de IJssel omdat de wegwerkzaamheden aan de A348 nog niet klaar zijn. Poeh, wat staat de rivier hoog en in Wijhe en Olst zijn de twee veerpontjes dan ook uit de vaart. Als we in de stad zijn beginnen we eerst met een warm bakje koffie. De weersverwachting met kans op buien is niet al te best maar een voorzichtig zonnetje doet ons hopen.

Dan wordt het tijd om eens in die mooie oude binnenstad te gaan rondlopen en fotograferen. Maar even later gaat het al mis want we moeten meteen schuilen omdat er een bui over trekt. Van onder een parasol op De Brink bekijken we de drukte op de zaterdagse weekmarkt. Een draaiorgel zorgt voor vrolijke klanken en we zien een kleurrijke nostalgische carrousel rondjes draaien. Ouders staan er om heen te zwaaien wanneer hun kind stralend langs komt op een paardje of in een autootje..

In de smalle straatjes rondom De Brink hangen guirlandes met reuzen ballen en overal staan kerstbomen, het doet heel gezellig aan. We komen op een pleintje waar een prachtige boom met knalgele bladeren staat te pronken, een ginko boom. Op de grond ligt een tapijt van aparte blaadjes die al zijn gevallen. “Het is een vrouwtje”, zegt iemand. “Dat kun je zien aan de bladeren. Bij een mannetje zit er een inkeping in het blad zodat het in twee delen is en bij een vrouwtje is het blad heel. Vrouwtjes zijn echter zeldzaam want ze maken vruchten die vreselijk stinken en daarom worden ze bijna niet aangeplant”.  Weer wat geleerd. Maar het is wel een heel fotogenieke boom hoor! En als even later de zon tevoorschijn komt knalt de boom er helemaal uit! Herfst in de stad, het heeft ook wel wat vind ik. En fijn dat we net op tijd zijn want er is voor komende tijd nachtvorst voorspeld en dan is de boom zo kaal.

We gaan natuurlijk ook even bij de IJssel kijken en zien dat het water bijna aan de rand van kademuur staat. In het snelstromende water zijn palen geplaatst waarlangs het voetveer zijn route kan bepalen. Aan de overkant op De Worp bij het IJsselhotel kleuren de eiken geel en bruin maar de kastanjes en hoge wilgen tonen zo te zien al hun wintersilhouet: kale kruinen. Brr, er komt weer een bui aan, de eerste druppels vallen en we lopen snel terug naar de binnenstad waar vast wel ergens warme chocomel geserveerd wordt…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.