Met open oog: het Engelse werk

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) ijsselbrug
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Als we met Diny Heidenrijk bij het Engelse Werk in Zwolle wandelen, moeten we er gelijk aan denken dat ze hier geen half werk geleverd hebben. Het is een perfecte samenkomst van stad, natuur en infrastructuur, van verleden en heden. En als je dan iemand als Diny bij je hebt die de wereld ook door de lens van een fotocamera bekijkt, ga je als vanzelf anders kijken naar de omgeving. Dat is hier meer dan de moeite waard!

Door Diny Heidenrijk

We wandelen over de Katerveerdijk richting de oude sluisjes in de Willemsvaart bij Zwolle. Het is een bijzonder gebied. Hier lopen drie bruggen over de rivier, de Hanzeboog (rode spoorbrug), de IJsselbrug (blauwe verkeersbrug) en dan nog snelweg A 26 die hier ook de rivier over gaat. Vroeger was er een pontje dat Overijssel met Gelderland verbond, het katerveer. Maar toen de IJsselbrug werd gebouwd raakte het veer overbodig. Vanaf de plek waar vroeger het katerveer vertrok naar de overkant heb ik een mooi uitzicht op die IJsselbrug en de weerspiegeling daarvan in het water. Er tuft een klein motorbootje voorbij en onder de brug staan vissers geduldig naar hun dobbers te turen. Een eindje verder vist een blauwe reiger maar dan zonder hengel.

Onder en aan weerszijden van die bruggen liggen de uiterwaarden van de IJssel. Aan de Zwolse kant ligt ook nog een grote plas naast de rivier en daar lopen kieviten langs het water te scharrelen en ik zie ook grutto’s. Hun karakteristieke roep schalt door de lucht als ze opvliegen. Lange snavels vooruit en lange poten naar achter gestrekt als ze over ons heen vliegen. De witte onderkant met een bruine rand van hun vleugels steekt goed af tegen de roodbruine lange nek. En daar die vogels met die lange naar beneden gebogen snavels, dat zijn wulpen!

In dit drassige stuk rondom de plas voelen weidevogels zich prima thuis, het is een beschermd natura 2000 gebied. Ik kom aan de praat met een wandelaar en die vertelt dat hij hier bijna elke dag loopt en altijd een verrekijker bij zich heeft. Hij raakt nooit uitgekeken en ziet steeds weer andere dingen en dieren. Zo heeft hij twee jaar geleden hier bij de brug zelfs een papegaaiduiker gespot! Was natuurlijk een dwaalgast maar wat een bijzondere tref! Ik ben daarvoor helemaal naar IJsland geweest! We gaan op een bankje langs de dijk zitten en bekijken alle bedrijvigheid rondom de grote plas. Wat een rust en wat een vogelgeluiden.

De Katerveerdijk is de winterdijk van de IJssel en hier achter ligt het Engelse werk, een rijksmonument. Vroeger lag hier een vestingwal met schansen ter bescherming van de stad Zwolle, het Nieuwe werk geheten. Later heeft men er een bos/park van gemaakt in Engelse landschapsstijl, vandaar de huidige naam het Engelse werk. Daar moeten we een andere keer ook eens een kijkje gaan nemen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.