Met open oog gevangen zitten in het web

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) spin
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Hè getsie”, zegt Diny Heidenrijk als we door het bos wandelen op zoek naar mooie natuurmomenten. “Wie spant er dan ook een draad zo maar over de weg…”

Door Diny Heidenrijk

Hè getsie, ik loop met mijn hoofd dwars door een tot nu toe onzichtbaar spinnenweb. Met mijn handen veeg ik de wat plakkerige sliertjes van mijn gezicht. Sorry, spin ik heb je toch echt niet gezien. Maar wie spant zijn web dan ook half over het pad… Tja als je gaat wandelen in het bos in het najaar is de kans natuurlijk heel groot aanwezig dat je spinnenwebben tegenkomt.

Als het wat mistig is of ’s morgens vroeg wanneer de dauwdruppeltjes nog niet verdampt zijn, zie je de webben duidelijk zitten maar vandaag in de middagzon vallen ze echt niet op. Dat is natuurlijk ook de bedoeling van de spin omdat ze zo insecten wil vangen. De kruisspin maakt haar web wat hoger omdat ze jaagt op muggen, vliegen, libellen en allerlei vliegende kevertjes. Ze weeft een wielweb. De tijger- of wespspin (met geel en zwart gestreept lijf) loert echter op sprinkhanen en krekels en maakt daarom haar web dichter bij de grond. Sommige spinnen maken een hangmatweb en dan zijn er nog die een trechternet ontwerpen. Er zijn echter ook spinnen zonder web, die gaan zelf op pad om te jagen.

Deze pech kruisspin waarvan ik per ongeluk het web heb vernield loopt heel driftig langs de paar hangdraden die nog vast zitten aan de takken van de nu bijna bladerloze krentenstruik. Ik ben nieuwsgierig en blijf staan om eens uitvoerig te bekijken wat er nu gaat gebeuren. Oh kijk, de spin is al bezig met het herstellen van haar vangnet. Uit klieren uit haar achterlijf wordt een draad getrokken en wanneer de spaakdraden weer aan de hangdraden zitten begint ze vanuit het midden van het web rondjes te lopen van spaak naar spaak. Ondertussen weeft ze de nieuwe spiraaldraad en ontstaat er weer een wiel. Hoe kunstig is dat!

De spin gaat na de renovatie werkzaamheden in het midden van het web zitten loeren op lekkere hapjes. Wanneer er een ongelukkige invliegt verraadt de trilling hem en wordt de spin meteen actief. Ze verdooft haar prooi en kapselt hem daarna stevig in met haar plakkerige draden. Wanneer ze honger krijgt kan ze eenvoudig kiezen uit haar voorraad.

Ik wandel verder en hoop dat deze spin zelf op haar beurt niet het slachtoffer wordt van een hongerige vogel.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.