Met open oog… en toch ogen te kort

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) wulp
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Fietsen tussen de bollenvelden van het oosten: het ziet gewoon groen en geel om me heen van de paardenbloemen in de weilanden. Hele graslanden staan vol met deze bloemen en ik zie ook al veel uitgebloeide pluizenbollen. Bollen vol zaadjes die ervoor zorgen dat ook volgend jaar overal deze plant weer tevoorschijn zal piepen.

Door Diny Heidenrijk

In dit weiland hier staan massa’s lila pinksterbloemen. Teken dat het een wat drassig of nat landje is. Daar houden pinksterbloemen van. En oranje tipjes houden weer erg veel van pinksterbloemen want daarop leggen ze hun eitjes en groeien hun kinderen (de rupsen) op. Ik zie deze kleine vlindertjes boven en om de bloemen heen fladderen; de mannetjes met oranje vleugeltoppen; de vrouwtjes zien er precies zo uit maar dan zonder de oranje vleugeltipjes. Ah, er komen ook wat koolwitjes voorbij. Omdat ze zo ronddartelen kan ik niet zien of het geaderde witjes zijn of gewone witjes. Ze zitten geen moment rustig op een bloem. Dan zou ik ‘s morgens vroeg meer kans maken wanneer hun vleugels nog nat zijn van de dauw en ze eerst moeten drogen voordat ze weer een dag kunnen rondvliegen.

Een wulp!

Kijk daar verder op in het land loopt een wulp, hoog op de poten en met een lange kromme snavel, peurend in de drassige bodem naar wormen en insecten tussen het bloemrijke gras. Het is een steltloper die je tegen komt in weilanden en langs de kust. Maar helaas gaat het niet zo goed met deze vogel, hun aantal neemt snel af. Hij staat op de lijst met bedreigde vogelsoorten en heeft baat bij de weidevogel beheerprojecten. Moeten we dus heel zuinig op zijn en vooral niet verstoren. 2019 is daarom door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het jaar van de wulp om meer aandacht voor- en onderzoek naar deze vogel te vragen.

Koekoek, koekoek

“Koekoek, koekoek”, ja op dat geluid zat ik al te wachten! Elk voorjaar ben ik blij als ik dat hoor want als de koekoek terug is in het land is het echt lente. Het komt van rechts en ik speur een hoge bomenrij af. Daar ergens moet hij zitten. Maar de bomen zitten alweer aardig in het blad en ik krijg hem niet in beeld jammer genoeg. Blijft dus op mijn verlanglijstje staan om eens te fotograferen. Vandaag heb ik wel veel wulpen- bloemen- en vlinderplaatjes gemaakt, ik kom momenteel gewoon ogen te kort…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.