Geregeld loop ik in de herfst in het bos en dan kom ik wel eens andere wandelaars/natuurliefhebbers tegen. Pas geleden hoorde ik toen iemand zeggen: “Wat een zooitje is het hier toch. Wanneer ruimen ze al dat dode hout nu eens een keertje op?”
(Lees verder onder afbeeldingen)
Maar ik wil dat juist helemaal niet! Want al dat dat dode hout zorgt ervoor dat er van alles gebeurt in het bos. Vroeger werden bossen na een storm opgeruimd maar tegenwoordig laten boswachters en natuurbeheerders veel van het dode hout (omgevallen bomen en afgewaaide takken) juist liggen omdat het zorgt voor veel leven en biodiversiteit in het bos. Ik heb daardoor veel te fotograferen!
Op dat dode hout beginnen schimmels en paddenstoelen te groeien en daar komen dan weer allerlei dieren op af. Reeën, eekhoorns, vliegen en slakken eten er van. In holletjes in dode bomen nestelen o.a. mezensoorten, boomklevers, boomkruipers en bosuilen, evenals boommarters en vleermuizen.
(Lees verder onder afbeeldingen)
Spechten hakken hun nestholte erin uit en kiene eekhoorns en andere vogels kapen soms zo’n prefab huisje. Als ik van een dode omgevallen boomstam een stukje schors af trek krioelt het van de insecten daaronder zoals mieren, kevertjes en pissebedden. En dat is weer een luilekkerland voor spechten, de grote de kleine en de middelste bonte specht en de schichtige zwarte specht. Zij peuren in het zachte vermolmde hout naar deze lekkere hapjes. Boomkruipers beginnen op hun beurt van onderaf langs de stam te zoeken naar insecten terwijl de boomklevers dit doen van bovenaf.
Als een boom het loodje heeft gelegd en aftakelt krijgen diverse kevers, zoals de boktorren een kans en boren gangetjes in het hout. Wespen en bijen leggen hun eitjes erin. Zo’n liggende boom biedt een schuilplek aan hazelwormen, ringslangen, padden, kikkers, bosspitsmuizen, zich verpoppende rupsen, zoals de meriansborstel enz.
(Lees verder onder afbeeldingen)
Wanneer je de natuur haar gang laat gaan en de tijd gunt ruimt ze zelf zo’n dode boom op want daar zorgen dus de kevers, spinnen, mijten, springstaartjes, muggen, bijen, wespen, mieren, pissebedden, de schimmels, paddenstoelen en mossen voor. Omgevallen bomen zorgen ook voor open plekjes in het bos waar weer nieuwe planten kunnen groeien en zaden een kans krijgen om te kiemen en op deze manier kan het bos zich verjongen. We moeten blij zijn met deze natuurlijke manier van recycling in onze bossen en er maar aan wennen dat het soms rommelig oogt.
Kijk eens goed om je heen dan zie je pas hoeveel er gebeurt rond dat zooitje in het bos!