Met open oog: een straaljager in de tuin…

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) sneeuwklokje
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Komen we voor de wekelijke natuurbeleving bij Diny Heidenrijk op bezoek, ligt ze languit op haar buik in de achtertuin. “Ik maak foto’s van de sneeuwklokjes”, legt ze uit. “Met de macrofoto’s, dus van heel dichtbij, close-ups.”

Door Diny Heidenrijk

De zon schijnt warm op mijn rug en dat geeft me een echt lentegevoel ook al is het nog vroeg in het jaar. Mooi zoals die sneeuwklokjes zich in de loop van de jaren in onze tuin hebben uitgebreid. Er staan vele polletjes met bengelende klokjes tussen de afgevallen bruine blaadjes van de beukenhaag. Maar dan zie ik in mijn rechter ooghoek iets langs komen en dat landt op een van de krokussen die een klein eindje verderop staan. Het is een lieveheersbeestje. Heel voorzichtig schuif ik een beetje op en plaats de camera pal voor die krokus. Blijf alsjeblieft even zitten lieveheersbeestje denk ik… Net als ik heb scherp gesteld vliegt het diertje op. Plof nu zit het op een van de sneeuwklokjes. Ik verschuif opnieuw en krijg dit keer kans om foto’s te maken.

Dit kevertje heeft wel heel veel stippeltjes. Niet alle lieveheersbeestjes hebben hetzelfde aantal stippen. Er bestaan verschillende soorten. Er zijn er met 2 stippen, met vier, zeven, negen of meer. De meeste zijn rood met zwarte stippen maar er zijn ook zwart met rode stippen en gele kevers (citroen lieveheersbeestje) met zwarte stippen. De kevertjes worden ongeveer een jaar oud dus het aantal stippen zegt niets over hun leeftijd zoals kinderen meestal denken. Ze zijn allemaal dol op bladluizen dus ik zie ze heel graag in mijn tuin! Ze eten er wel 80 tot 100 per dag namelijk. Een larve zelfs 120. Ze worden ook effectief in ingezet in de biologische tuinbouw in kassen. Je kunt zelfs lieveheersbeestjes of larven bestellen per e-mail. (bv. 25 kevertjes voor €20,00 of 30 larven voor €13,50)

Het lieveheersbeestje heeft veel streeknamen zoals: lievehereminnetje, kezenmolletje in Brabant; leavehearspykje, krûpelhintsje in Friesland en kaevelebieësje, onslevenierepaerdje in Limburg.

In Nederland is het lieveheersbeestje het symbool tegen zinloos geweld. Je vindt hem vaak terug in een stoeptegel. Ook staat het torretje symbool voor geluk.

Oeps, daar vliegt ’mijn’ beestje weg en ik heb precies op het juiste moment afgedrukt, hoop ik… Het lieveheersbeestje is namelijk een kleine straaljager onder de vliegende insecten want hij kan wel 60 km per uur halen. Als ik terug kijk op mijn camera zie ik een foto met een wegvliegend beestje, yes!!! Dit was dus mijn geluk lieveheersbeestje.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.