Met open oog een kijkje nemen bij IJssel Flora en de IJsselflora

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) ijssel kruiden flora
Foto: Diny Heidenrijk

In Wijhe is een heemtuin, gesticht door meneer Veerman. Hij wilde de IJsselflora beschermen en begon in Wijhe een tuin waarin hij de vele kruiden en inheemse planten verzamelde die hij vond langs rivier de IJssel. Ze jubileren dit jaar, dus fietsten we er deze week samen met Diny Heidenrijk langs.

Door Diny Heidenrijk

Ik moet die tuin toch eens een keer bezoeken denk ik vandaag, nu we weer wandelen door het bijzondere landschap van deze prachtige rivier die de grens vormt tussen Salland in Overijssel en de Veluwe in Gelderland.

We lopen over het zogeheten ‘laarzen pad’. Dit duidt al op een drassig, zompig en soms zelfs overstroomd gebied. We starten vanaf een parkeerplaats langs de dijk die vanaf Wijhe richting Den Nul loopt. Via een vogelobservatie hut waar we even kijken of we vandaag een ijsvogel kunnen spotten of misschien wel de zeearend, lopen we over een smal pad door een soort ooibos met wilgenstruiken, elzen en berkenbomen. Stekelige meidoornhagen staan in volle bloei en de vlierstruiken hebben al mooie bloemschermen gevormd.

Later in het seizoen komen hier dikke trossen bijna zwarte bessen aan. Langs de kant staat het fluitenkruid tot aan mijn middel zo hoog opgeschoten te pronken met witte kantachtige bloemen. Het staat er ook vol met pollen geel bloeiende stinkende gouwe en brandnetels. Diverse soorten koolwitjes fladderen er rond. Libellen komen langs en landen als sierlijke helikoptertjes op meidoorntakjes of stijgen voor onze voeten op van het warme onverharde pad waarover we lopen. Maar ook oppassen hier voor geniepige bloeddorstige steekmuggen want die houden wel van deze vochtige omgeving. Waarschijnlijk ben ik voor hen een goede prooi maar helaas ook een allergisch typje… Al wapperend met de handen lopen we door een wolk van dansende mugjes.

Uit het bosje gekomen lopen we over glooiend grasland. Boterbloemen, smeerwortel, paardenbloemen, veldzuring, ridderzuring, klaver, er groeien hier allerlei bloeiende planten; de dijk kleurt als het palet van een uitbundige kunstschilder. Ik zie ook koekoeksbloemen, holpijp, margrieten, duizendblad, kamille en dan heb ik het nog niet eens over de vele grassoorten zoals witbol, beemdgras en grote vossenstaart. Daarom lijkt me een bezoekje aan die heemtuin best interessant. Ik zal er zeker nog wat van opsteken! Er is zoveel te zien hier in de Duursche Waarden.

We komen uit bij een drijfbrug en aan de overkant van de plas ligt het infocentrum IJssel Den Nul. Hier gaan we op het terras genieten van een kopje cappuccino met uitzicht op een bewoond ooievaarsnest.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.