Met open oog: Een grote familie, allemaal op de foto gezet

De vogels zitten al lang op het vinkentouw als Diny Heidenrijk de vogels in de achtertuin bijvoert. Mooi werk, dat bijvoeren, want dan kun je al die vinken mooi eens op een rijtje zetten.

Interessant? Deel het artikel

vink, vogel
Foto: Diny Heidenrijk

Terwijl de mussen met hordes aan komen vliegen en elkaar verdringen in en op het, net bijgevulde, vogel voederhuisje drentelen de vinken eronder op grond om de gemorste zaadjes op te pikken. Het zijn echte bodemscharrelaars die ‘gewone’ vinken. Maar nu in de winter periode komen er meer en soms bijzondere vinkachtigen in onze tuin scharrelen. De vinkenfamilie in Salland telt zelfs 9 soorten van deze zaadeters.

Naast de ‘gewone’ vink zie ik regelmatig de groenvink oftewel de groenling, een geelgroene vogel, die wel wat weg heeft van een kanarie.  Een andere tak is de fraai gekleurde appelvink, de krachtpatser van de familieclan die met zijn dikke sterke snavel zelfs kersenpitten kan kraken. Bij ons zoekt hij de zonnepitten uit het strooivoer. In de hoge berken achter in de tuin peuteren de distelvinken, ook wel puttertjes genoemd, de zaadjes uit de berkenkatjes. Zoals de naam al aangeeft zijn zij ook dol op de zaden van distels. Zij hebben een bijzonder rood masker om hun koppie en doen me een beetje denken aan een clowntje.

In de winterse kale berk zag ik een paar keer een vogel die er totaal uit knalde door zijn fel rood/oranje/roze kleur: een prachtige goudvink. Helaas krijg je die niet vaak te zien. Hij houdt niet van grote groepen en is het liefst op pad met één of maar een paar soortgenoten.

In de herfst krijgen we hier de kepen uit het hoge noorden op bezoek die houden van beukennootjes maar eten blijkbaar net zo graag allerlei andere zaden. Als de gele sijsjes verschijnen zijn ze altijd met meer want voor hen geldt net als voor veel kleine gevederde vrienden: in een groep ben je veiliger en kun je beter de omgeving in de gaten houden.

In de vogel observatie hutten kwam ik ook barmsijsjes tegen, weer een andere vinkensoort. Zij hebben een beige kleur met roze borst en een roze petje op en overwinteren hier vanuit Scandinavië. Zij struinen berken en elzen af voor de zaadjes.

En dan de meest aparte vink: de kruisbek. Hij heeft een heel ongewone snavel: de onderste en bovenste snavelhelft kruisen elkaar! Hiermee haalt hij zaden uit dennen- en sparappels. Meestal zitten ze dus in het bos boven in de bomen maar soms komen ze op de grond om water te  drinken en kun je het geluk  hebben ze te spotten!

Tot slot ken ik nog de luistervink maar dat is een bijzondere, een vreemde vogel zogezegd, die gedraagt zich totaal anders….

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Met open oog: Een grote familie, allemaal op de foto gezet”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden