Met open oog: Een echt uilskuiken

Interessant? Deel het artikel

uil kuiken
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Voor natuur hoef je niet ver weg. Wat dacht je van de achtertuin? Al onze groene achtertuintjes bij elkaar zijn het grootste natuurgebied van Salland! Dat bleek van de week ook maar weer eens bij Diny Heidenrijk in de achtertuin.

Door Diny Heidenrijk

“Daar kun je, denk ik, beter even mee wachten”, zeg ik tegen de buurvrouw die de klimhortensia wil snoeien. “Een zwartkop mees heeft daar namelijk een nest gebouwd en pa en ma vliegen af en aan met insecten voor hun jongen”. “Och heden dat wist ik niet”, zegt de buuf, “natuurlijk wacht ik dan met snoeien”. We komen aan de praat over de diverse nestkastjes in onze tuinen die bewoond zijn door kool- en pimpelmezen. In de beukenhaag en in de klimop brengen merels hun jongen groot vertel ik. Bovendien moeten zowel de heggemus als het roodborstje hier ook ergens nestelen want ze zijn constant aan het rondscharrelen en voedsel verzamelen.

“Maar weten jullie dan dat we hier een uilennest hebben?” Wauw echt waar, een uilennest? Nee, dat is óns nog niet opgevallen. Het lijkt erop dat het eksternest in het topje van de grote hoge eikenboom in de tuin van de achterbuurman is overgenomen door een uil. Omdat de bomen weer volop in het blad zitten is dat nest niet meer in zicht en de hele maand mei was erg koud en nat dus zaten we niet buiten. De buren echter moeten hun honden uitlaten en in de schemer hoorden ze steeds veel gepiep en andere geluiden. Toen ze erop gingen letten zagen ze een paar keer een uil, een ransuil. “Ik zat te kijken”, vertelt de buurman “toen er opeens een grote uil geruisloos kwam aanvliegen en opeens weg dook ergens in die eik. We horen de jongen wel steeds piepen maar hebben die nu toe niet kunnen ontdekken”.

Dat moet ik met eigen ogen zien…! Samen met mijn man sta ik even later in onze tuin naar die eikenboom te turen. Tot mijn man ne een hele poos opeens zegt: “Ik denk dat ik er eentje zie!” Met de verrekijker speuren we langs de takken en tussen de bladeren en ja hoor, daar zit toch echt een groot wit pluizig uilskuiken op een tak. Natuurlijk haal ik snel mijn camera met telelens en zo kunnen we even later onze buren laten zien dat ze het echt goed gehoord hebben! Na het eten ga ik weer kijken en dan valt mijn oog op de hoge berk naast die eik en daar zit warempel de ouder uil! Na een poosje vliegt die weg maar ik heb de foto’s en mijn dag kan niet meer stuk!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.