Met open oog: Duistere gasten | Met fotogallerei

Diny Heidenrijk trekt er ook wel eens midden in de nacht op uit met haar fototoestel. Wat ze dan ziet, zie je op de foto hierboven en de fotoserie hieronder.

Interessant? Deel het artikel

nachtdieren das
Foto: Dinie Heidenrijk

Met een noodvaart komt onze kat vanuit de keuken de kamer binnen stuiven en springt op de vensterbank voor het zijraam aan de voorkant van het huis. De staart beweegt als een op hol geslagen slinger van een klok en de oren draaien rusteloos heen en weer. Ze heeft blijkbaar weer eens iets zien lopen buiten in het donker…

Ik sta op, loop naar het raam en kijk naast de kat ook eens naar buiten waarom ze zo geagiteerd is. Maar hoe ik ook de donkere tuin in tuur, ik zie niets bewegen…

Toch gebeurt er daar buiten van alles wanneer het eenmaal donker is geworden. ’s Zomers zien en horen we regelmatig een egel rondscharrelen die afkomt op de kattenbrokjes. Er zijn dan veel nachtvlinders en meikevers te zien die rond de buitenlampen fladderen. Ook veld- en spitsmuizen zijn vaste bezoekers in onze tuin. Als we op mooie zomeravonden nog lang in de tuin kunnen zitten beginnen er in de schemering vleermuizen rond te vliegen. Volgens ons zitten die zelfs ergens bij ons onder het dak want we vinden tussen mei en juli/augustus al jaren keuteltjes op de zoldertrap??? Het kan maar zo dat ze daar dan tijdelijk een kraamkamer hebben…

Jaren geleden had onze buurman een vijver waarover hij een fijnmazig net had gespannen ter bescherming van zijn goudvissen tegen de rovende blauwe reiger. Op een morgen vond hij daar een steenmarter die vast zat in het net en helaas was verdronken. Twee jaar geleden hadden we zelfs een ransuil die nestelde in een hoge berk achter onze tuinen en ’s avonds geruisloos als een spookachtige schim overvloog. Dus wie weet wat er nog meer allemaal ‘s nachts op pad is en door onze kat wordt waargenomen.

Enige tijd geleden heb ik eens een nacht lang in een speciale observatie hut gezeten om nachtdieren te fotograferen. Daar heb ik toen geweldig genoten van het bezoek van een bunzing, boommarters, veldmuizen en zelfs een das! En er vloog zomaar uit het niets opeens een bosuil voorbij. Het was een heel bijzondere belevenis om een nacht door te halen en in een verder donker bos te wachten op wat er uit het duister tevoorschijn zou komen. Vanaf 04.00 uur kostte het soms wel moeite om de ogen open te houden maar het was die inspanning dubbel en dwars waard!! Een nacht om niet gauw te vergeten! Ik begrijp nu des te beter waarom onze kat soms zeer alert en onrustig is wanneer het buiten eenmaal donker is geworden….

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.