Met open oog: Dieren in de winter | Met prachtige fotogalerij

Februari, de laatste wintermaand. Wat zal het worden deze maand? Heeft koning winter nog een laatste stuiptrekking? Vooralsnog is het redelijk zacht en de natuur begint te ontwaken. Dus concludeert Diny Heidenrijk dat het nu tijd is voor een prachtige galerij met dieren in de winter.

Interessant? Deel het artikel

vogeltjes in de sneeuw
Foto: Diny Heidenrijk

In mijn tuin staan vele krokussen, sneeuwklokjes en de pollen van de helleborus in bloei. Ik merk dat vogels al achter elkaar aan het jagen zijn net als de eekhoorns. Maar het weer kan zomaar omslaan en opnieuw een winters karakter krijgen dus het kan vriezen, het kan dooien. Zouden de dieren net als ik ook zo uitkijken naar het voorjaar?

Afgelopen maanden kwam ik ze tegen in winterse omstandigheden en zag dat ze net als wij die winter moesten trotseren en zien door te komen. Wanneer de sneeuw alles met een witte laag heeft bedekt lijkt het me lang niet makkelijk voor hen. In een weiland zag ik een kudde schapen al schrapend met hun poten om onder de sneeuw bij het gras te komen. Koud zullen ze het niet echt hebben met hun dikke wintervachten maar om nu je maag te vullen is een ander verhaal. Hetzelfde denk ik ook als ik paarden zie staan op een besneeuwd veld. Gelukkig heeft de eigenaar hooi neergelegd en worden ze bijgevoerd.

Bij een wandeling in het bos kreeg ik plots een paar reeën in het oog die aan de bosrand zochten naar iets eetbaars. Toen ze mij in de gaten kregen waren ze met een paar stappen zo weer tussen de bomen verdwenen en meteen onzichtbaar. Op graslanden wit berijpt van de vorst lopen de reigers te speuren naar voedsel en peuren ze met hun snavel in de harde grond. Zouden ze iets van hun gading kunnen vinden? Als het water bevroren is moeten ze wel op het land naar prooien zoeken zoals wormen, mollen en muizen.

Vogels zoeken dichter bij de huizen hun dagelijkse kostje bij elkaar en komen graag op de voederplekjes af in de tuinen. Anderen zijn vertrokken naar het warmere zuiden maar uit het noorden hebben wij hier wintergasten gekregen. Sommigen schakelen in de winter van insecten over op zaden. Dit alles om te overleven. De eekhoorns komen dagelijks hun portie walnoten en pinda’s ophalen en hebben daarnaast nu baat bij hun aangelegde wintervoorraad. Ze zaten van de week zelfs samen bij het voederhuisje. Wel zo veilig omdat de eksters zo leep zijn om te proberen hun buit af te pakken omdat ze zelf niet weten hoe ze de deksel omhoog moeten krijgen…. Tja je moet toch de winter zien te overleven…

Even volhouden nog!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *