Met open oog: De pisseblomme | Met prachtige fotoserie

Had jij ze ook al weer gespot? In de berm, het plantsoen, een onbespoten weiland en misschien wel in je achtertuin? De paardenbloem, of zoas wie det in Salland ok wè zegt: de pisseblomme. Een ode.

Interessant? Deel het artikel

paardenbloem, blazen, pluisjes
Foto: Diny Heidenrijk

In de tuin en op het gazon worden ze weg gestoken. En flink diep, want ze hebben een penwortel. We noemen ze dan onkruid. Maar als ik nu om me heen kijk over het grasveld in het park vind ik ze eigenlijk beeldschoon: paardenbloemen.

Al vroeg in het voorjaar steken ze met velen de kop op en komen ze overal tevoorschijn. Binnenkort zullen hele weilanden weer geel kleuren en hebben we hier in Salland onze eigen bollenvelden! Als de zon schijnt opent de bloem zich helemaal maar ‘s avonds of bij bewolkt en slecht weer sluit hij zich weer.

Samen met madeliefjes kreeg ik ze van de kleuters vroeger op school als lieve half geplette kleine boeketjes in het voorjaar. Waarbij hun handjes plakkerig waren van het melksap dat uit de stelen druppelde en lelijke vlekken op hun kleren en vingers maakte…

Paardenbloemen zijn ook erg gewild bij de insecten want maar liefst meer dan 100 soorten foerageren op deze bloem, waaronder 27 bijensoorten! Eén paardenbloem bestaat uit heel veel kleine gele lintbloemetjes die samen de bloem vormen. Die lintbloemetjes hebben bovenaan inkepingen en daarom noemen ze deze bloem in Frankrijk ‘dent de lion’: leeuwentand. Waarom hij hier paardenbloem heet?

Ik vind het in ieder geval een heel fotogenieke plant en in elke groeifase maak ik er foto’s van. Vooral wanneer de paardenbloem uitgebloeid is oogt hij nog mooier, getooid met massa’s witte pluizen, een soort parachuutjes. Aan elk pluisje zit een steeltje met onderaan een geribbeld bruin zaadje zodat ze makkelijk blijven liggen wanneer ze eenmaal op de grond zijn terechtgekomen. De zaadjes worden, als ze rijp zijn, verspreid door de wind en kunnen hele afstanden afleggen. Ze ontkiemen erg makkelijk want je komt de paardenbloem werkelijk overal tegen, zelfs tussen de tegels en de straatstenen.

Ze zijn niet alleen mooi om te zien maar je kunt ze ook eten: zowel de jonge blaadjes (molsla) als de jonge bloemen die zoet en honingachtig smaken. Koeien, schapen, geiten eten deze planten ook want ze zijn net als voor ons mensen goed tegen allerlei kwaaltjes. De paardenbloem bevat veel vitamine C, is bloedzuiverend, eetlustopwekkend, urine afdrijvend (pisseblomme in het Vlaams) en heeft een gunstige uitwerking op de spijsverteringsorganen, lever en nieren. Dat melksap zou helpen tegen wratten en puistjes door ze ermee in te smeren. Je moet het maar weten.

De paardenbloem, zo gewoon, zo algemeen maar zo mooi en bijzonder!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.