Met open oog de nazomer-avond in

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) avondzon heuvelrug
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

We parkeren deze week voor onze wandeling met Diny Heidenrijk de auto bij het Buitencentrum ‘De Sallandse heuvelrug’, steken de weg over en lopen zo het bos in. Het pad voert eerst door een dennenbos. Het is een genot met Diny te wandelen, want die ziet altijd veel meer om haar heen.

Door Diny Heidenrijk

Hé, moet je hier eens zien: aan een lijn tussen twee bomen hangen piepkleine hemdjes, broekjes en puntmutsjes; een boskabouter heeft blijkbaar wasdag gehad vandaag… En daar schommelt een mobile, gemaakt van dennenappels, steentjes en veren aan een tak, een dromenvanger. We kruisen hier de ‘kabouter ontdekkingsroute’ voor kinderen.

Ons pad loopt gestadig wat omhoog, vals plat heet dat. Langs de zijkanten heeft de regen wat geulen uitgesleten dus oppassen waar ik mijn voeten neerzet. Het begint al een beetje kruidig te ruiken. Je kunt merken dat we langzaamaan een beetje aan het na zomeren zijn. Moet je zien, die hoge adelaarsvarens worden al een beetje geel en bruin aan de punten.

Wij lopen de route die leidt naar het uitzichtpunt (panorama) vanwaar we hopelijk een mooie zonsondergang kunnen zien over de bloeiende heide. Wanneer we uit het dennenbos komen hebben we inderdaad een prachtig uitzicht: glooiende paarse velden met hier en daar een boom en wat struikjes. De berkenbomen knallen eruit met hun witte stammen en ze hebben met succes voor veel zaailingen gezorgd zo te zien. Die moeten eigenlijk gerooid worden anders wordt de hei verdrongen door een bos. Je kunt vanaf hier een heel eind kijken en in de verte zie ik de kerktoren en de watertoren van Raalte liggen. We steken de weg weer over en lopen daar via een kronkelend pad een heel eind over de hei. Daar staat een hele rij bijenkasten. IJverige zoemende beestjes vliegen af en aan. We lopen er met een boog omheen, niet storen en geen zin in een prik.

De zon begint inmiddels te zakken en langzaam wordt het licht zachter, de schaduwen wat donkerder dus wandelen we terug naar het panoramapunt. Op een bankje is het daar genieten van het uitzicht. De zon zakt steeds verder richting horizon. We zien de lucht verkleuren van blauw naar roze tot een diep geeloranje warme kleur. De contouren vervagen en nu is goed het coulissen landschap te zien. In de verte wordt het wat mistig en langzaam ontstaat er een mysterieus sfeertje. Het is stil om ons heen, de natuur maakt zich op voor de nacht….

Wij wandelen in gedachten in de nu snel vallende duisternis terug naar de auto.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.