Met open oog: Buideltjes in het gras

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) spin
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Door Diny Heidenrijk

Hé, moet je hier eens kijken! Wat zou dat nou toch zijn? We lopen langs de wetering en ik ga er maar eens op mijn hurken bij zitten. Daar tussen de grasstengels hangt een soort mandje. Het is een wit bruine bol die aan spinragdraadjes vastzit. Aan de bovenkant zie ik een opening die vol zit met wit spinsel.

Aha, maar kijk daar eens, daar hangt een grote tijgerspin onderste boven in een web, zou die de maker soms zijn? Vast en zeker! Als ik zo eens wat beter rond kijk zie ik veel van die buideltjes hangen en overal rondom zitten die geel zwart gestreepte tijger- of wespspinnen in de buurt.

De tijger- of wespspin is een van de grootste spinnen die we hier kennen en komt eigenlijk uit Zuid Europa. Maar waarschijnlijk door de opwarming van ons klimaat is ze steeds verder naar het noorden te vinden. Ze ziet er best wel gevaarlijk uit (vandaar ook de naam tijgerspin) maar de zwart gele strepen dienen alleen als afschrikking voor vijanden zoals vogels. De spin is helemaal niet gevaarlijk voor dieren of mensen en leeft bijna onopvallend laag tussen het gras en de planten. Deze spinnen soort maakt grote wielwebben en eet het liefst sprinkhanen, vandaar de vlak boven de grond gesponnen webben. Maar iedereen, zelfs een sterke hommel of een grote libellensoort, die in haar kleverige web vliegt is de sjaak.

Oei oei, ik zie een arme langpootmug verstrikt raken in een web en meteen rent de tijgerspin er naar toe. Met haar lange spinnenpoten draait ze de arme langpoot razendsnel rond en het insect wordt zo deskundig ingepakt met een dikke laag witte spindraden. Daarna maakt ze de prooi dood met een gifbeet. Deze spin is bepaald geen kieskauwer want ze lust eigenlijk van alles.

De vrouwtjes zijn wel twee keer zo groot als de mannetjes. Na de paring wordt het mannetje vaak ingesponnen en later opgegeten door het vrouwtje. Tja, over liefde gesproken…. Aan het eind van de zomer spint het vrouwtje meerdere bruine cocons die eruit zien als buideltjes. Daarin legt ze haar eitjes, soms wel 400 per cocon. Moeders maakt dan de cocon netjes dicht en heeft daarna geen omkijken meer naar haar kindertjes. Niks geen ‘happy family life’ bij deze spinnen dus. Het werk van pa en ma zit erop en in het voorjaar komt de nieuwe generatie tevoorschijn.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant