Met open oog: Borstels in het bos

Interessant? Deel het artikel

rups Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Het valt nog niet mee om die paarse rodekool zwam erop te krijgen zoals ik dat in mijn hoofd heb: de hele hoed haarscherp met een vage bruin oranje achtergrond. Ik zit op mijn knieën op de zachte bosbodem vlak naast de smalle weg die naar Sion loopt en kijk door de hoekzoeker. Au, ik voel een tak hard en pijnlijk in mijn knie drukken dwars door de dunne vuilniszak heen maar eerst die foto maken!

Dan verschijnen er twee benen in vrolijk gekleurde sneakers in beeld en ik hoor iemand vragen: “Lukt het een beetje?” Ik kijk op en zie een man lachend voor me staan. We praten even over paddenstoelen en mooie herfstkleuren. “Heb je die rups daar al gezien?”, vraagt hij dan en wijst een eindje achter mij. “Daar op de weg zag ik een heel aparte”. We lopen er samen heen en ik zie een prachtige fel gekleurde behoorlijk grote rups die goed opvalt op het donkere asfalt. Wauw, dat is een meriansborstel vertel ik de man, het opvallende kind van een nachtvlinder. Terwijl de man me nog een prettige dag wenst laat ik de paddenstoelen voor wat ze zijn en ga ik die bijzondere harige kruiper fotograferen.

Meriansborstel, deze soort is genoemd naar Maria Marian (1647-1717) een bekende schilderes van vlinders en rupsen. En borstel slaat natuurlijk op die vier witte dikke kwasten op z’n rug. Leuk zo’n samengestelde naam. Het beestje beweegt zich niet zodat ik hem eens heel goed kan bekijken, languit liggend op de weg. Op zijn groengele achterlijf zie ik een lange rode ‘stekel’. En aan de zijkant zitten kleine witte zwart omrande ‘oogjes’, hoe fraai is deze rups! Misschien wel de mooiste die er in Nederland te vinden is.  En dan te bedenken dat hij zal veranderen in een saaie bruine mot volgend voorjaar… Hij heeft zich de hele zomer boven in de bomen volgevreten aan de bladeren van o.a. de beuk, eik, wilg, meidoorn en nu in de herfst kruipt hij naar beneden om zich in de strooisel laag te verpoppen en te overwinteren. Ook door harde wind waaien er rupsen naar beneden. Vanaf april zal hij als vlinder weer tevoorschijn komen, op zoek gaan naar een partner en zorgen voor een nieuwe generatie.

Ik schuif de rups op een blad en zet hem een eind vanaf de weg tussen de bladeren in het bos. Deze rups zal de kans krijgen om hiervoor te zorgen!

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *