Rijd, fiets of wandel je door de natuur dan zie je overal bomen en struiken. In de zomer is dan de conclusie: mooi al dat groen om me heen. Maar in de herfst verandert dat want dan verkleuren de bladeren als een eerste aanwijzing dat bomen en struiken zich voorbereiden op de winter. Dan valt opeens een enkele boom op omdat hij al met een knalgele of rode pruik tussen nog groenere soortgenoten staat. Wanneer de dagen dan nog korter worden en het weer kouder, begint het grote blaadjesregen festival. De grond wordt bedekt met massa’s bladeren. Zo sparen bomen en struiken hun energie in het koude seizoen.
Ik heb de laatste weken een aantal keren rondgelopen in het park, in het bos en ook in mijn eigen tuin. Lekker sloffen door die bladeren maar wanneer je dan eens wat gerichter naar die verkleurende en al afgevallen blaadjes kijkt zie je eigenlijk pas hoeveel verschillen er zijn. Verschillen in vorm en kleur van het gebladerte van die bomen en struiken. In het bos zag ik de altijd groene dennen die hun naalden behouden. Maar de lariks met zijn sprietige naaldjes staat in de herfst in bloei lijkt het wel: toefjes gele ‘bloemen’ aan de verder kale donkere takken. Dit is dan ook de enige naaldboom waarvan de naalden verkleuren en die ook zal verliezen in de winter.
Eiken en beuken pronken met de mooiste kleuren geel, oranje en rood. De beuk doet dat met zijn kleinere wat ronde gladde blaadjes en de eiken met hun forse geschulpte randen langs het lover. De berken zijn ook getooid met kleine blaadjes maar zij hebben licht getande kartelrandjes net als de populieren.
Onderweg en in de tuin heb ik daarom eens een aantal van die verschillende soorten op de foto gezet. En kijk eens hoe mooi ze zijn. Sommigen beginnen aan de rand te verkleuren, anderen gaan vanuit het midden geel en bruin worden en bij een aantal vallen er al gaten in. De Japanse esdoorns met hun fijn gevederde blaadjes zijn op dit moment van het jaar zelfs nog veel mooier dan in de zomer! Nu, in het najaar hebben ze prachtige rood oranje gele tinten terwijl ze in de zomer effen groen zijn.
Als ik het geluid van een bladblazer hoor denk ik dan ook wel eens: ‘Mensen laat toch lekker liggen, dat blad vormt een warm beschermend winterdek voor de planten, schuilplekjes voor insecten, egels, hazelwormen en ringslangen. Het zijn tevens fijne scharrelplaatsen voor vogels. Wees dus blij met blad!