Ze zijn bruin, rond en glad: kastanjes. Ik sta voor de voormalige abdij Sion in het bos bij de Kranekamp. Op de grond tussen de open gebarsten bolsters ligt de nieuwe oogst van dit jaar te glimmen. De paardenkastanje bomen laten ook hun bruine blad al massaal vallen.
Langs de weg staan veel hoge beuken aan het begin van het bos en daarvan liggen de bolsters ook al voor mijn voeten. Dat zijn niet zulke grote als van de kastanjes maar het zijn wel degelijk stekelige doosjes. Ik pak er eentje op en zie dat binnenin, helaas, loze beukennootjes zitten. Altijd als ik in een beukenbos ben moet ik denken aan een oud kinderliedje over een veldmuis dat ik leerde op de kleuterschool en dat als kind veel indruk op me maakte. Het eerste couplet is als volgt:
Een veldmuis vond in het beukenbos
Een lege notendop
Hij poetste hem met vochtig mos
En zand een beetje op
Hij maakte er twee wieltjes aan
En zei: mijn fiets is klaar
Nu rijd ik van de heuvel af
Zonder het minst bezwaar ( 2x)
En ja je raadt het al: het gaat mis! Halverwege komt zijn staart tussen het wiel en de muis slaat over de kop…. Hoe droevig nietwaar?
Maar als ik de bolster van de beuk bekijk is die toch wel anders dan een notendop. Dus misschien stonden er in het bos van de veldmuis wel walnotenbomen. Wie zal het zeggen. Het zou maar zo kunnen want ook hier vinden we diverse bomen in dit bos bij Sion. Verderop vinden we namelijk tamme kastanjes broederlijk naast lariksen en eiken. Ooit is dit gebied ontgonnen en werd er rond 1600 een Engelse landschapstuin aangelegd die later verwilderde.
Zo’n bolster is eigenlijk een prachtig huisje en biedt goede bescherming aan de vruchten/noten die erin groeien (tamme en wilde kastanjes, beukennootjes, walnoten) en ik ga het beukenbolstertje eens van dichtbij fotograferen. Moet je kijken: een stekelige bolster waarin driehoekige nootjes zitten die op zich ook weer een harde schil hebben en pas daar binnenin zitten de vruchten zelf. De bolster heeft vier delen die elk twee nootjes bevatten. Als de nootjes rijp zijn openen de bolsters zich en vallen samen met de nootjes op de grond.
Ik verzamel er wat voor onze tuin eekhoorns. Misschien een welkome lekkere aanvulling op hun menu van walnoten, hazelnoten en pinda’s in de dop.