Met open oog: Aantrekkingskracht | Met prachtige foto’s

Boerenwormkruid, de plant die ons bloeiend mee neemt tot diep in de herfst. Als Diny Heidenrijk zoiets in het vizier krijgt, dan weet je dat daar een prachtige fotoreportage van komt met dito verhaal.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk
Foto: Diny Heidenrijk

In de bermen, langs slootranden, langs weilanden, op dijken, op grasvelden, overal kom ik nog steeds die geel bloeiende plant tegen. Vele knalgele knopjes zitten in schermen aan de frisgroene plant met geveerde blaadjes: het boerenwormkruid. Echt een plant die nog heel lang blijft doorbloeien tot een eind in de herfst.

Als ik een wandeling maak door het Drostenkamppark kom ik er eens goed op aan het kijken en verbaas me over het bezoek dat deze plant krijgt. Het is een komen en gaan van allerlei insecten. Moet je zien daar zit een grote hoornaar op zo’n klein geel bloemknopje zich te goed te doen aan nectar. Maar wanneer ik heel voorzichtig dichterbij kom met de camera gaat hij er helaas vandoor voordat ik een foto kan maken… Niet al te dichtbij hoor, want het is een behoorlijk intimiderend insect, waar ik extra voorzichtig mee ben.  Het lukt me even later echter wel om een kleine vuurvlinder te fotograferen.

Boerenwormkruid kun je gebruiken om mieren, muggen en vlooien te verdrijven. Daarom wordt zo’n pol wel bij de ingang van een keukendeur of kippenhok geplant of legt men de bloemen en bladeren van deze plant in het kippenhok of worden er gevulde zakjes bij de keukendeur opgehangen. In het volksgeloof zou deze plant ook helpen tegen hekserij, spoken en onweer. Zelfs in de kruidengeneeskunde kom je het tegen bij bestrijding van koorts: door wat boerenwormkruid in je schoen te leggen. Het helpt tevens bij artritus en verkoudheid. De naam boerenwormkruid geeft daarnaast aan dat men het vroeger gebruikte als worm afdrijvend middel tegen spoel- en lintwormen.

Ik zie eigenlijk alleen een mooie plant die mij vooral aanspreekt omdat ik er zoveel insecten op kan fotograferen. De witte stippelmot houdt blijkbaar erg van deze plant want ik krijg uitgebreid de kans om dit kleine diertje te vereeuwigen. En wat te denken van die verschillende, bijen- en vliegensoorten… Maar tussen de blaadjes vind ik nog meer bezoekers zoals een kraamwebspin en een langpootmug die hier ook zo hun ding doen schijnbaar. Wacht, daar landt ook nog een oranje kevertje dat wel heel erg beweeglijk is en geen moment stil zit. Na veel bewogen dus onscherpe opnames heb ik er nu toch eentje die er mee door kan en dan nog een motje dat ook eventjes langs komt.

Een gewone pol boerenwormkruid die zoveel interessants heeft om te bekijken als je er even stil bij staat! Een plant met grote aantrekkingskracht…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden