Met een regen-app voordeel uit regen halen

Interessant? Deel het artikel

grasdak

Stel dat je water opvangt om bij hevige regenbuien de straat niet blank te laten staan. Dan is het wel handig als jouw buffer leeg is tegen de tijd dat die donderbui er aan zit te komen. Zou mooi zijn toch? Nou, zo’n techniek bestaat inmiddels. De watertank is aangesloten op de buienradar en giet zichzelf leeg als die bui er aan zit te komen.

Smart Flow Control heet dat systeem en wordt in de markt gezet door Optigrün International AG. Maar die wateropslag is niet alleen om bij hevige regenval het riool te ontlasten. Als je het water in bergingstanks opvangt, kun je er natuurlijk voor dagelijks gebruik ook van alles mee doen. De wc doorspoelen bijvoorbeeld. Of de tuin sproeien. Gebruik in wasmachines en douches is ook goed haalbaar. Er drinkwater van maken kan zelfs. Nog mooier: het groendak besproeien bij extreme hitte. Want dan moet je ook echt aan de bak op je dank, mits je een groendak hebt.

Groendaken zijn ook goed tegen overtollig water op straat. Ze absorberen het water en geven het pas een uurtje later af, tegen die tijd is de regenbui al lang voorbij en het riool niet meer belast. Grasdaken isoleren ook: ze houden warmte binnen in de winter en warmte buiten in de zomer. Dat laatste wordt steeds belangrijker. Ook de overheid vindt het belangrijker dat je in de hete zomers van tegenwoordig koel binnen kunt zijn dan dat je het warm kunt krijgen in de milde winters. Dat laatste wordt steeds makkelijker, dat eerste steeds ingewikkelder. Ook voor koelte kun je het opgevangen water trouwens goed inzetten, door het op te vangen in een soort van zuil om je woning.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.