Als je met een boodschappenlijstje je wekelijkse inkopen doet (en je houd je daar aan), gooi je per jaar tien kilo minder eten weg. Dat bespaart dus nogal… Het Voedingscentrum vertelt hoe je het beste zo’n boodschappenlijstje kunt maken.
Wat staat er nog in de kast?
– Ga na wat je in huis hebt en bedenk daarmee wat je gaat maken. Zorg dat je producten die bijna over datum gaat als eerste opmaakt. Alle ingrediënten die nog ontbreken om je maaltijd(en) compleet te maken, schrijf je op je lijstje.
– Bedenk eerst wat je wil eten, en maak dan een rondje langs al je kastjes om te kijken welke ingrediënten je al in huis hebt en dus niet meer hoeft te kopen.
Wat staat er op de agenda
Denk vooruit. Wat wordt het programma van de week? Hoeveel dagen eet je thuis? Bedenk alvast wat je komende dagen gaat eten en baseer daar je boodschappenlijstje op.
De volgorde van de supermarkt
Organiseer je lijstje op logische volgorde van je supermarkt. Dit kan op twee manieren:
– Zet alles (ongeveer) op volgorde van de looproute door de winkel. Hiervoor moet je wel al bekend zijn met de winkel waar je naartoe gaat.
– Deel je lijstje in op productgroepen. Zorg dat bijvoorbeeld groente/fruit, zuivel en pasta/rijst in aparte groepjes bij elkaar staan. Zo zie je niets over het hoofd wanneer je in een bepaald gangpad staat.
Hoeveel moet je hebben
– Zet bij alles op je lijstje de hoeveelheid neer. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel inkoopt van een bepaald product.
Wat moet je iedere keer hebben
Vaak heb je een aantal producten die je iedere keer opnieuw weer haalt. Denk bijvoorbeeld aan melk en brood. Zet deze standaard producten voor jezelf op een rijtje, zodat je deze nooit vergeet te halen wanneer ze op zijn. Gebruik dit telkens als basis voor je boodschappenlijstje (maar check wel altijd eerst of ze ook echt op zijn!).
Verleiding
Koop alleen maar dingen die op je lijstje staan. Aanbiedingen vallen qua winst vaak tegen, en je koopt gauw iets dat je niet nodig hebt. Check eventueel van te voren de aanbiedingen zodat je je niet in de supermarkt zelf laat verleiden.
Vink af
Het schijnt een goed gevoel te geven als je je lijstje zichtbaar afwerkt. Dat je afvinkt wat je kocht, of een streep erdoor.
Hele week mee bezig
Een goed lijst ontstaat niet een huur voordat je boodschappen gaat doen, maar is een organisch proces dat de hele week duurt. Hang een lijst op je prikbord naast de koelkast of bedenk een andere plek, liefst in de keuken. Schrijf er direct op wat je nodig hebt. Je hebt natuurlijk ook hiervoor vast wel een app. Het gaat om gemakt en gewoonte, en vooral om ‘niet vergeten’. Gebruik liever niet de app van de supermarkt, want die denk niet aan jouw gemak maar aan haar eigen portemonnee.