Merel ziet ook dat de Japanse Duizendknoop een rotding is

De natuur groeit als kool in dit seizoen en met dit weer. Alleen groeit sommige natuur harder dan andere. Zoals de Japanse Duizendknoop. Die groeit zo hard, dat die anderen overwoekert.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

“Ik zag een plantje in de singel langs het park die in een paar weken groter was gegroeid dan de andere planten. Beetje rode stengel van zo maar een meter hoog die me hol leek toen ik er wat tegen aan pikte. Op die stengel zag ik allemaal knoopjes. Gaat dat wel goed met die andere planten?”

Merel had de Japanse Duizendknoop gespot en maakt zich terecht zorgen. Als je googelt naar deze plant krijg je vooral internetpagina’s aangeboden met informatie over hoe je hem kunt bestrijden. Hoe je hem móet bestrijden. Dat is niet zo’n goed verhaal voor een rubriek die over biodiversiteit gaat. Toch klopt het wel. Die Duizendknoop hoort hier immers niet, heeft hier geen natuurlijke vijanden, woekert razendsnel uit tot een grote plant en onderdrukt met zijn ei-vormige blad andere natuur.

“Ah, zonder de Japanse Duizendknoop is het dus allemaal veel biodiverser.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

Af en toe landt er wel eens een vogel die hier niet hoort. Die heeft dan even zijn moment of fame als vogelaars hem komen spotten. Maar daarna is de vogel meestal snel weer gevlogen. Bij sommige planten en dieren zit dat anders. Als die hier eenmaal zijn en het klimaat bevalt ze wel, zie ze dan maar weer eens weg te krijgen. Zoals de Amerikaanse rivierkreeft en de Reuzenberenklauw. Gek genoeg is het vaak komkommertijd als zij de krant halen.

“Die Japanse Duizendknoop, hoe is die hier dan terecht gekomen?”
Per ongeluk via een bananendoos of zo, zou je dan denken. Maar nee, je kon hem tot voor kort gewoon kopen als tuinplant!

Belangrijker is de vraag hoe we er weer afkomen. Dat is zo makkelijk nog niet. Hij heet Duizendknoop omdat hij zoveel knopen op zijn stengel heeft, die uitgroeien tot nieuwe scheuten. Leg een stengel op de grond en binnen de kortste keren groeien al die knopen uit tot nieuwe Duizendknoopjes…

Niet maaien dus! Uitsteken kan wel, maar dan wel verrekte diep, want die wortels onder de grond, die hebben ook knopen!!! In hemelsnaam: gooi ‘m dan niet op de composthoop of erger nog: dump ‘m dan niet ergens in het bos. Want dan is er geen houden meer aan.

Eigenlijk komt het er op neer dat als je een Japanse Duizendknoop in de tuin of een aangrenzend plantsoentje hebt staan, dat je het best de gemeente maar even kunt bellen. Als het kan voeren die hem vakkundig af. Ze bedenken in elk geval samen met jou een goede oplossing.

En vervolgens moet je zien dat je heel jonge scheutjes voortdurend in de kiem smoort. Beter op tijd voorkomen dan later uitgebreid weer genezen.

Was getekend:

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Merel ziet ook dat de Japanse Duizendknoop een rotding is”

  1. Ik vermoed dat iets dat zo snel kan uitgroeien, we niet meer kunnen bestrijden.

    De Japanse duizendknoop is ook eetbaar. Dat weten de meeste mensen niet.
    Ik volg een jaarcursus over Eten uit de natuur en naast eetbare recepten ontvang ik ook achtergrondinformatie. Die zal ik hieronder delen:

    Een ander visie die ik tegenkwam over de Japanse Duizendknoop:
    De Japanse Duizendknoop gebruikt onze gifstoffen als voedingsbron en wordt daarvoor ook aangeplant in o.a. Duitsland en de VS. Om terreinen schoon te maken en gronden open te breken. De Japanse duizendknopen, groeien juist daarom graag in steden en op industrieterreinen, in onze moderne vervuilde leefomgevingen waar de grond vuil en niet gezond is.
    Om precies dezelfde reden past het ook bij het behandelen van veel moderne ziektes, zoals Parkinson, ALS, MS, Alzheimer. En ook vooral bij moderne ziektes waarbij toxines een rol spelen, zoals Lyme.
    De Japanse duizendknoop is (naast Samento en Andrographis) één van de drie basiskruiden in het Buhner protocol voor Lyme.

    Smoothie van duizendknoop
    (zelf samen te stellen naar smaak)
    Hier wat voorbeeld ingrediënten om klaar te zetten:

    1 avocado of een banaan
    100 ml kokosmelk of amandelmelk
    100 gram jonge stelen van de duizendknoop (rauw) óf 125 gram geschilde en gekookte stelen
    klein stukje geraspte gember (of misschien vind je kardemon wel lekkerder)
    nog wat aardbeien of ander rood en/of blauw fruit

    Nu samen in de foodprocessor en proef! Evt. aanvullen met wat volvette yoghurt.

    Feestelijke Fallopia taart aangevuld met frambozen
    Wat hebben we nodig?

    een springvorm van ongeveer 26 cm
    250 gram bloem
    1 theelepel bakpoeder
    100 gram suiker, en nog een keer 100 gram suiker
    1 ei en een eierdooier of 3 eetlepels aquafaba
    schraapsel uit een vanilleboontje
    1 snufje zout
    500 gram Japanse duizendknoop scheuten
    250 gram frambozen
    3 el citroensap
    3 el amandelschaafsel

    Hoe maken we deze feesttaart?
    Meng voor het deeg de bloem met de bakpoeder en zeef het in een grote kom.
    Voeg nu 100 gram suiker (of een alternatief) en het schraapsel uit het vanilleboontje toe.
    Zout, 1 ei en 1 eierdooier en de boter in stukjes erbij.
    Bewerk alles tot een glad deeg.
    Bekleed de springvorm met bakpapier of vet in met boter.
    Druk nu 2/3e van het deeg in de vorm en duw het aan de randen een cm omhoog.
    Zet 1/3e deel van het beslag nog even weg voor de crumble.
    Was de duizendknoop en snijd deze in stukjes van ongeveer 2 cm.
    Leg de frambozen 10 min in zout water zodat wormpjes eruit zijn. Daarna even afspoelen.
    Meng de frambozen eventueel met de rest van de suiker (hoeft voor mij niet, hoor – kijk even wat je lekker vindt) en het citroensap.
    Leg nu alles op de deegbodem.
    Verkruimel dan het resterende deeg met je handen en leg het als een crumble over het mengsel.
    Strooi er nog wat amandelschaafsel overheen en bak alles in de oven af op 175 graden, in ongeveer 50 min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden