‘‘Wat fijn was het vrijdag! Al die aandacht van mensen voor de mooie natuur. Ik hoorde meerdere beestjes vrolijk tegen elkaar vertellen hoe fijn ze het vonden dat hun leefgebied werd opgeruimd’’, vertelt Merel vanuit het open raam.
Op de vier gemeentewerven van Dalfsen was het een komen en gaan van zwerfafvalopruimers die hulpmateriaal kwamen halen en afval terug brachten. Opvallende deelnemers: dik tien bewoners van de asielopvang en dik veertig opruimers vanuit de welzijnsstichting Saam Nieuwleusen.
Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.
Afval in de natuur doet echt kwaad! Zwerfafval kan ecosystemen verstoren. Denk aan plastic zakken die zich vastklampen aan bomen of struiken, waardoor hun groei wordt belemmerd. Dieren kunnen zwerfafval inslikken of erin verstrikt raken. Bodem- en waterverontreiniging zijn ook directe gevolgen van zwerfafval. Het lekt giftige stoffen in de omgeving en tast de waterkwaliteit aantasten. Zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van onze prachtige Vecht.
‘‘Wij dieren drinken daar rechtstreeks uit,” zegt Merel. “Maar het kost jullie mens-dieren ook steeds meer moeite er drinkwater van te maken. Wat een gekkigheid is dát! Hoog tijd om het tij te keren.”
Merel weet dat we kunnen vervuilen, maar zag vrijdag ook dat we kunnen opruimen.
‘‘Iedereen met een goed idee, groot of klein, om de wereld schoner te maken: ga het doen! Wacht niet op de World Clean Up Day, maar doe het morgen. Of overmorgen. Of welke dag dan ook. Wij Merels en alle andere dieren en planten zullen jullie dankbaar zijn!’’
Was getekend, Merel.
![merel](https://hierinsalland.nl/wp-content/uploads/2024/02/Schermafbeelding-2024-02-10-om-14.19.12-300x238.png)