‘‘Als het warm is, zoek ik gewoon een koel plekje in de schaduw of neem een frisse plons,’’ fluit Merel. ‘‘Wij vogels volgen de zon én de schaduw. Dat zit in onze natuur. Mensen zijn ook natuur – dus dat kunnen jullie vast ook!’’
Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse en duurzame verhalen.
Een bewoonster uit Dalfsen heeft daar zelf al jaren ervaring mee. “Ik ken mijn huis en weet precies hoe de zon om mijn huis draait. Gordijnen dicht als de zon erop staat, ramen open als het buiten koeler is. Het zit gewoon in mijn systeem. En volgens mij hebben veel mensen dat onbewust al goed in de vingers.”
Juist daar zit de winst: als je dat soort gewoontes bewust inzet, kun je je huis koel houden zonder onnodig stroom te gebruiken. Een gordijn op tijd dichtdoen, een parasol slim neerzetten, pas later op de avond luchten – het helpt allemaal. En dat is belangrijk, want als iedereen tegelijk de airco aanzet, raakt het stroomnet overbelast. Vooral tussen 16.00 en 21.00 uur is er een piek. Door eerder of slimmer te koelen, voorkom je die drukte.
Ken je Warme Truiendag? Er is nu ook een tegenhanger rond verkoeling: Shirtjesdag. Dit jaar op 2 juni, gemiddeld de eerste dag is waarop we in Nederland zonder jas naar buiten kunnen. Het idee: trek een (koel) shirt aan en koel minder koel.
‘‘Dan hoop ik dat het die dag flink zomert,’’ knipoogt Merel. ‘‘Zodat jullie in je shirtje onder het zonnescherm zitten, ik in de schaduw van een boom, en we allemaal koel blijven – zonder dat er ook maar één stekker in het stopcontact hoeft.’’
