Merel: Mei mie nie – laat dat gras maar staan!

Als het warm wordt, zoeken we verkoeling. Veel mensen denken dan aan airco’s of ventilatoren. Maar wist je dat je tuin of balkon ook zélf een natuurlijke airco kan zijn? Met groen in plaats van steen hou je het verrassend koel – en daar word ik als Merel natuurlijk extra blij van.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

‘‘Ik weet dat het juni is, hoor,’’ fluit Merel terwijl ze tussen het hoge gras hopt. ‘‘Maar als je in mei Maai mei niet zegt, zeggen we in Salland Mei mie nie. Dan hoef je er ineens niet meer mee te stoppen in juni. Mei maar gerust wat zuniger en weiniger. Doar zult wule vogels oe dankbaar veur weane!’’

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse en duurzame verhalen.

Niet maaien – of gewoon wat minder maaien – vinden veel mensen spannend, omdat ze een strak gazon gewend zijn. Toch is het het proberen waard. Je doet er niet alleen de natuur een plezier mee, maar ook jezelf. Minder maaien betekent meer bloemen zoals madeliefjes en klaver, die nectar leveren voor bijen, vlinders en andere insecten. En lang gras biedt schuilplekken voor insecten, padden én vogels zoals Merel.

Lang gras is bovendien beter bestand tegen droogte. Planten met langere wortels houden vocht vast, waardoor je tuin groener blijft tijdens warme periodes. En je draagt bij aan verkoeling. Op een zonnige dag kan een betegeld terras oplopen tot wel 60 graden, terwijl gras rond de 25 tot 30 graden blijft. Onder hoge begroeiing of bomen is het zelfs niet warmer dan 20 tot 25 graden – een verschil van meer dan 30 graden!

Dat komt door evapo-transpiratie: planten verdampen water via hun bladeren en onttrekken daarmee warmte aan de omgeving. Steen doet het tegenovergestelde: het houdt warmte vast en blijft ’s avonds nog nagloeien. Zo wordt een tuin zonder groen al snel een mini-hitte-eiland.

Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Haal een paar tegels weg, zet er bloeiers in of begin een geveltuin. Klimplanten zoals klimop of wilde wingerd zorgen voor schaduw op je gevel én leven op ooghoogte. Anders maaien hoeft ook niet te betekenen dat je tuin verwildert (al is verwilderen misschien ook niet zo erg als we denken): met gefaseerd maaien kun je een deel laten groeien en een deel maaien. Net zo netjes – en veel koeler.

‘‘Dus als het warm wordt, denk dan niet meteen aan apparaten,’’ fluit Merel tevreden. ‘‘Meer bloemen, insecten en hapjes voor mij. Meer schaduw en koelte voor jullie. Ik zou zeggen: Mei mie nie, juni liever ok nog nie – en juli, ach… det zie’w dan wel wear!’’

Was getekend, Merel

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.