“Met die vroege lente begint het ons vogeltjes alweer te kriebelen. Noemen jullie dat geen nesteldrang? Dus zoeken we lekker beschutte plekjes voor onze eieren. Kom maar door met jullie vogelhuisjes.”
Daar kwam Merel van de week mee binnenvliegen. Vogels bouwen zo ongeveer vanaf maart nestjes, een klus die zo maar een maand in beslag kan nemen, zodat ze er in mei klaar voor zijn. Want je weet, dan leggen ze een ei.
Merel vliegt in Dalfsen van hot naar her met haar focus op biodiversiteit.
Eigenlijk is het best gek dat we vogelhuisjes bouwen. En dan ook nog in de vorm van een mensenhuis… Kunnen vogels dat soms zelf niet? Nou, laat Merel weten, dat kunnen ze eigenlijk heel goed zelf, maar we hebben ze de natuurlijke voorwaarden een beetje weggehaald. In onze achtertuintjes is het te netjes voor een veilig en beschut nestelplekje. We ruimen op, snoeien terug en timmeren af. Zelfs in het bos hebben we jaren netjes een soort van aangeharkt. Dat doen we al wat minder trouwens. Een omgevallen boom laten we steeds vaker liggen.
Dus zijn Merel en haar vogelvrienden dolgelukkig met vogelhuisjes, ook als we die als kleine mensenhuisjes vormgeven. Mogen ze de architect wel wat woonwensen meegeven?
– Vogels hebben de voordeur graag op het noordoosten, dan staat de wind nooit pal op de opening. Kleine vogels hebben een kleine voordeur, grotere vogels een grotere.
– Vogels geven de voorkeur aan een makkelijke opvlieglaan, maar wel graag beschut met hier en daar wat struiken, die ook welkom zijn voor als de jonge vogels vliegles nemen.
– Zorg dat roofdieren niet zomaar kunnen komen buurten en bedenk dat de kat het grootste roofdier is!
– Mussen, spreeuwen en zwaluwen wonen graag bij elkaar. Andere vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten (koolmees, pimpelmees) kunnen de huisjes een meter of drie uit elkaar.
– Je kunt vogelhuisjes heel makkelijk zelf (en met je kleinkinderen) timmeren, maar bijvoorbeeld bij de Welkoop verkopen ze ook diverse soorten.
– Als je al een kast hebt hangen van vorig jaar: maak hem dan even schoon.
– Vogels maken geen verschil tussen jouw achtertuin en het plantsoen even verder op. Hangen daar eigenlijk al nestkastjes?
Zo, dan kunnen Merel en haar soortgenoten nu goed in jouw tuintje terecht. Geniet er van deze zomer! En bedenk meteen hoe je jouw tuin aan kunt passen aan nog meer dierengenot. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Heel simpel: stenen eruit, groen erin.