Merel: “Ik zie dit jaar veel meer margrieten in de berm!”

Door de manier waarop Dalfsen bermen en sloten maait, wordt de ‘grasmat’ steeds schraler. Daardoor groeit het gras minder hard en krijgen allerlei bloemetjes veel meer ruimte. De mannen op de trekker zien dat het werkt!

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

“Het valt me op dat er steeds meer bloemetjes in de Dalfser bermen staan”, constateert Merel. “Maar ik heb toch niet de indruk dat die ieder jaar gezaaid worden. Ik ben daar blij mee, want bloemen trekken insecten aan en dat is dan weer mijn voedsel. Maar hoe krijgen jullie dat voor elkaar?”

Mooie vraag van Merel en scherp waargenomen. Dalfsen maakt al dik tien jaar werk van een natuurlijker maaibeleid. De effecten daarvan ga je nu zo zoetjes aan zien. Minder gras. Meer kruiden.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

Merel is voor tekst en uitleg even meegevlogen met grasmaaier Jan, die al elf jaar gras maait voor de gemeente. “We maaien in principe pas per half juni. Maar door vocht en hoge temperatuur in mei groeide het gras zo hard, dat we dit jaar iets eerder aan de slag zijn gegaan.”

Jan maait bermen en slootranden in alle dorpen en kernen van de gemeente. “Maaien én opzuigen. Vooral dat opzuigen is belangrijk, want dan verschraalt de bodem.” Daar hebben ze een machine voor bedacht die alleen het gras opzuigt en niet de zaden en insecten van de bodem! Daar waar mogelijk zet de gemeente die machine in.

(lees verder onder de foto)
gras maaien gemeente dalfsen

Jan merkt het verschil inmiddels. “Sommige stukken hoeven we alleen maar meer in de herfst te maaien omdat het in het voorjaar helemaal niet nodig is. En tegelijk zie ik ook allemaal nieuwe bloemetjes opkomen. Dit jaar opvallend veel margrieten. Die krijgen de kans omdat ze niet overwoekerd worden door het gras. Maar ook veel andere bloemen, steeds meer eigenlijk!

Jan zorgt voor korter gras op plekken waar dat verkeersveilige, want minder maaien betekent ook dat het er wat ruwer uitziet langs de weg. “Ik merk dat steeds meer mensen dat hartstikke mooi vinden. In het begin was dat wel een beetje wennen. Maar nu krijg ik vooral complimenten. Je zult altijd wel mensen blijven houden die het allemaal strak en glad willen hebben, maar ja…”

Merel: “Loat goan! De natuur is nu eenmaal wat rommelig! De mensen moeten blij zijn dat je op drukke wegen alleen maar maait tussen 9 en 15, zodat je minder files veroorzaakt 😉”

 

Was getekend:

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden