“Je kunt er nu natuurlijk niet veel van zien, maar die naam ‘Hoonhorst bloeit’, die klopt als een bus! Mooie kleurrijke bermen. Steeds meer biodiverse erven in het buitengebied. En ik zag laatst zelfs een van de leden met een boer in gesprek over akkerranden vol kruiden!”
Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen
Dat had Merel goed waargenomen. Hoonhorst Bloeit wil wel eens zo de wei inlopen als een boer aan het werk zien. “Om het gesprek aan te gaan”, zegt Ans Wijnen. “Overleggen hoe hij boert en hoe wij het graag biodivers zien.” Die gesprekken leiden geregeld tot succesjes.
Hoonhorst Bloeit houdt wel van dat soort gesprekken. ’t Is ook een basis voor kennis delen en elkaars visie horen. Zo vloog Merel eens boven een excursie op het erf van Wijnen. Daar kwam het maaien van gras aan de orde. Het veldje achter op het erf van Wijnen was gespreksonderwerp. Kort houden en afvoeren geeft kruiden een kans. Midden lang is ideaal voor insecten. Laat je het nog langer staan, dan hebben ook kleine zoogdieren er baat bij. Het mooie van een open gesprek over zulke dingen én een beetje grasoppervlak is dat je het alle drie kunt doen!
Merel hoorde dat je op dat korter gemaaid gras nu mooi vogelzaad kunt zaaien. Met een beetje geluk krijg je daar dan ook de mooiste kruiden van, voer voor insecten. Hoewel je dat misschien niet tegen Merel moet vertellen. Want dat zaad ís voor hem al voer.
Terug naar die gesprekken met boeren. Ans Wijnen stapt gerust op de boeren van Hoonhorst af. Met succes: “Marcel Mars bijvoorbeeld doet dit jaar ook mee met inzaaien en planten van een voederhaag voor zijn koeien. Mooi toch? Voor zijn koeien. Voor de biodiversiteit. Maar ook voor zijn buren.”
Mars bezit het land rondom de percelen van de particuliere bewoners aan de Tibbensteeg. Die gaan daar volgend jaar veel plezier aan beleven.
Was getekend