Merel: “Dus dan krijgen we straks allemaal bosjes erbij in het buitengebied? Mooi man!”

Inwoners van het buitengebied van de gemeente Dalfsen krijgen driekwart van de onkosten vergoed als ze voor maximaal 1000 euro bomen aanschaffen voor een bosje of plantsoentje.

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

“Denkend aan Dalfsen, zie ik een brede rivier traag door oneindig laagland gaan! En als ik mijn ogen dicht doe zie ik ook steeds meer bomen staan!”

 Merel was een beetje aan het dichten geslagen nadat ze het goede nieuws hoorde dat mensen in het buitengebied gestimuleerd worden bomen op hun erf of als scheiding op het land te plaatsen.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

We hebben wel eens geschreven dat alle achtertuintjes van Dalfsen bij elkaar het grootse natuurgebied van de gemeente kunnen vormen. Maar dat is een kansloze missie als boeren, burgers en buitenlui in het buitengebied zich er ook mee gaan bemoeien. Als daar de natuur voorrang gegeven wordt, dan maak je pas echt meters.

Dieren en planten zijn maar wat blij met overal stukjes land waar bomen staan, met struiken rondom en een ongemaaid kruidenrijk stukje gras daar weer onder. Dat zijn oases in de woestijn. En weet je, doordat de gemeente veel werk maakt van minder bermen maaien, wordt flora en fauna ook nog eens een soort van veilige snelweg aangeboden van de ene oase naar de andere!

Merel: “Mooie woorden, maar hoe krijgen we nu meer bomen in dat buitengebied?”

Gelijk dat ze heeft: inwoners van het buitengebied kunnen (nog tot en met de hele maand juli) een bomenplan indienen en dan 75% korting krijgen op de aanschaf van bomen. De actie heet Boomdeeldagen en geldt voor iedereen die in het buitengebied van de gemeente woont, met een plek voor bomen en/of bosplantsoenplanten in een klein landschapselement of op het erf. Je mag voor 1000 euro aanschaffen, krijg je er 750 euro voor terug.

Je moet je er nu al voor inschrijven, zodat inventariseren, aanschaffen en uitdelen allemaal afgerond kan zijn in november. Dat is de beste plantmaand.

Lees de voorwaarden onder deze link op Iedereen een boom.

Was getekend Merel

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.